12 oktober 2017

De Vlinderslag is al van het gas los

Het kabinet Rutte III wil per jaar 50.000 gasloze nieuwbouwhuizen bouwen. Ook moeten 30.000 tot 50.000 bestaande woningen per jaar van het gas af. Tabee blauwe vlam! In de wijk De Vlinderslag in Nieuw-Vennep zijn gasloze woningen al heel gewoon. Inwoners wonen er tot volle tevredenheid. Joyce Tulen: “Het feit dat dit een gasloze woning is, heeft eerlijk gezegd geen rol gespeeld bij de koop. Dat was toevallig zo.” Samen met haar man woont zij sinds anderhalf jaar in de wijk De Vlinderslag in de Noordrand van Nieuw-Vennep. “Ik wist niet precies wat ik moest verwachten van een woning zonder gas, maar het bevalt prima. Het elektrisch koken was in het begin even wennen. Voor de verwarming is er een warmtepomp. Ik vind het in huis heel behaaglijk.”

Jip-en-Janneke-taal
Youri Buitenhuis, adjunct-directeur van De Raad Bouw, die de woningen in De Vlinderslag heeft ontwikkeld: “De woningen worden verwarmd met warmte uit de aarde, heel natuurvriendelijk dus.” Hij legt in Jip-en-Janneke-taal uit: “Een warmtepomp werkt op dezelfde manier als een koelkast. Er wordt warmte onttrokken aan de bodem, tot wel 100 meter diep. De warmte wordt vervolgens via een warmtewisselaar afgegeven aan de ruimten in de woning. De huizen in De Vlinderslag hebben in alle vertrekken vloerverwarming, en in de badkamer een radiator voor extra comfort.”

Koeling
De Raad Bouw heeft ervoor gekozen om in de Noordrand gasloos te bouwen. Youri Buitenhuis: “dit is de ontwikkeling die eraan zit te komen, fossiele brandstoffen raken op, dus we moeten toe naar andere, duurzame technieken. In de markt is vraag naar duurzame woningen.” Extra voordeel van warmtepompen is dat het systeem ook omgekeerd werkt. “Het zorgt voor verwarming in de winter en voor koeling in de zomer. De warmte vanuit de woning wordt dan afgevoerd de bodem in.”

Aangenaam
Joyce: “Ja, dat koelen werkt heel goed, hebben we gemerkt. Dan is het buiten 30 graden, maar blijft het binnen een aangename temperatuur." Al met al is ze heel tevreden over het energiesysteem. Is ze ook goedkoper uit dan mét gasaansluiting? “Onze energierekening is wel iets lager, maar daar staat tegenover dat we de warmtepomp leasen. Uiteindelijk zal het zo’n beetje op hetzelfde neerkomen.” Dat is dan wel voor een duurzaam systeem mét koeling. Op het laatste moment schiet haar toch een klein minpuntje te binnen: “Een gaskachel in de woonkamer zou ik best gezellig vinden, maar dat kan hier dus niet.”

Supergeïsoleerd
Ook Marloes van Klaveren is helemaal gewend aan haar woning zonder gasaansluiting. Zij woont met haar vriend en dochter nu twee jaar in De Vlinderslag. “Het huis is sowieso supergeïsoleerd, het blijft best lang warm. We zetten de verwarming pas in november of december aan en in maart gaat hij weer uit. Als je de thermostaat hoger zet, duurt het even voordat het warmer wordt. Het systeem heeft tijd nodig, ze raden ook af om de thermostaat te snel achter elkaar hoger of lager te zetten. Maar dat is voor ons geen probleem, het werkt prima.”

Gelijkmatig
Dat een huis met vloerverwarming langzamer opwarmt dan met centrale verwarming is logisch. De vloer waarin de warmteleidingen liggen, moet de warmte eerst opnemen om hem vervolgens weer af te kunnen geven in de ruimte. Youri Buitenhuis: “Voordeel van vloerverwarming is dat die de warmte heel gelijkmatig afgeeft. Het is heel comfortabel. Bovendien heb je geen stoffige radiatoren, dus het draagt bij aan een gezonder binnenklimaat.”

Klimaatakkoord
Het nieuwe kabinet heeft zich voorgenomen de klimaatdoelen van Parijs te halen. Regeringspartijen: “Nederland wordt duurzaam. We hebben geen alternatief voor aanpakken. We nemen onze verantwoordelijkheid voor het klimaatakkoord van Parijs.” Nederland moet in 2050 bijna geheel CO2-neutraal zijn. Dat is in 2015 afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs. Het aardgas zal daarom de komende decennia uit alle Nederlandse huishoudens verdwijnen. De overheid legt geen nieuwe gasinfrastructuur aan en de aansluitplicht van woningen op het gasnet wordt geschrapt. Op dit moment zijn ongeveer 7 miljoen huishoudens in Nederland op aardgas aangesloten. Zij moeten overstappen op andere vormen van energie voor verwarming, zoals aardwarmte of restwarmte van de industrie, en om te koken. 
terug naar overzicht


Deel dit