12 maart 2017

Winnen SHARE Award heeft versterkend effect - interview eerdere winnaars

Tot 31 maart kunnen bedrijven zich aanmelden voor de SHARE Award die voor de zevende keer wordt uitgereikt. De prijs is een blijk van waardering voor een bedrijf dat zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. Hoe is het eerdere winnaars vergaan? Wat heeft de prijs hun opgeleverd? "De boeren sturen ons een sms’je als ze gaan oogsten, dan mogen we mee op de combines. Hoe leuk is dat?”, lacht Toon van Westerhoven. Samen met zijn broer Machiel geeft hij leiding aan Rigo Verffabriek in IJmuiden. Het familiebedrijf ontving de award omdat het in Haarlemmermeer vlas laat verbouwen dat gebruikt wordt in hun duurzame lijnolieverf.

“Vlas werd niet meer in Nederland geproduceerd. Wij vonden het zonde om het ver weg in te slaan terwijl het prima op Hollandse bodem kan groeien.” Toon van Westerhoven vervolgt: “De SHARE Award is een erkenning voor datgene waar we sinds vele jaren met passie aan werken. Mijn vader is in de jaren ’70 al begonnen met de productie van de natuurverf Aquamarijn. Onze filosofie is dat de producten die wij maken net zo lang mee moeten gaan als de aarde nodig heeft om de grondstoffen ervan opnieuw te produceren. SHARE Haarlemmermeer is een goede stimulans voor duurzame initiatieven in de regio. Graag wil ik alle betrokkenen oproepen om die initiatieven gezamenlijk verder te brengen.”

Architect Joost Valk van Vital Places was degene die in 2010 de allereerste die de prijs in de wacht sleepte. “Mijn mede-genomineerden waren KLM en Meerlanden, dus ik was zeer verrast dat ik won. Ik maakte in die tijd de transitie naar duurzaam bouwen. Het was voor mij een belangrijke erkenning dat ik op de goede weg was." Valk ontwierp onder meer kinderdagverblijf De Boshoeve. Zijn laatste project is een villa in Lisse, gemaakt met natuurlijke materialen zoals hout en stro, natuurlijke ventilatie, veel daglicht en zonne-energie.

Sociale duurzaamheid
“Ik ben verbindingen aangegaan met verschillende andere SHARE-deelnemers”, vertelt Valk. “Dankzij SHARE is een netwerk ontstaan van lokale ondernemers die elkaar op het gebied van duurzaamheid weten te vinden. Die verbindingen zijn ook goed voor de sociale duurzaamheid in de polder.”

Park20I20
Winnaar in 2012 was het cradle-to-cradle Park20I20. “Voor het hele team vond ik het superleuk”, aldus Coert Zachariasse, CEO van ontwikkelaar Delta Development. “Bovendien heeft zo’n prijs een versterkend effect: anderen zien dat wat jij doet de moeite waard is om te volgen. Vanuit binnen- en buitenland is er veel belangstelling voor PARK20I20. Wij adviseren nu bij de ontwikkeling van duurzame bedrijvenparken in Duitsland, Luxemburg, Taiwan en Amerika.”

Nieuwe fase
Op weg naar een circulaire economie gaan we een nieuwe fase in, meent Zachariasse. “Acht jaar geleden had duurzaamheid een marketingwaarde, dat is er nu wel zo’n beetje af. Bedrijven lijken minder bereid om alleen daarvoor in duurzaamheid te investeren. We moeten duurzaam ondernemen beter definiëren en de voordelen zichtbaar te maken in businesscases: laten zien dat duurzaamheid echt goed is voor de bedrijfsresultaten. SHARE kan daarin een belangrijke rol spelen.”

Trots
“De SHARE Award is een erkenning van onze inzet voor een duurzame omgeving. Daar zijn we trots op”, zegt Gerard Nijssen van Nijssen Recycling BV, bekroond in 2013. “Het beeldje staat bij ons in de hal en we vermelden ook op onze website dat we de prijs gewonnen hebben. Op het moment dat je die award krijgt is er natuurlijk publiciteit, we hebben leuke reacties gekregen. Sinds die tijd zijn we niet stil blijven staan. Ons doel is afvalstromen steeds fijnmaziger aan de bron te scheiden, zodat die opnieuw als grondstof kunnen worden gebruikt. Vooral voor kunststof en piepschuim hebben we daarin nieuwe stappen gezet.” 

Meer dóen
“Wat zo’n prijs precies oplevert, is moeilijk te definiëren”, meent akkerbouwer Gert-Jan Petrie van de Miscanthus Groep, die in 2014 won. “We waren natuurlijk heel blij. Het SHARE-netwerk is belangrijk en biedt kansen, al moet je oppassen dat je niet blíjft vergaderen. We moeten minder praten en meer dóen.” De Miscanthus Groep bestaat uit vier boeren die miscanthus (olifantsgras) verbouwen, een gewas dat geschikt is voor veel toepassingen. “Samen met marktpartijen zijn wij steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Het olifantsgras wordt al verwerkt tot papier, bioplastic en beton. Van miscanthus-beton is vorig jaar een ecologische geluidswal gemaakt en het wordt nu gebruikt bij de aanleg van een lichtgewicht fietspad op zachte veengrond. Het is keihard werken, maar we zitten in een positieve flow.”

Aanmelden
SHARE Haarlemmermeer is een gezamenlijk initiatief van gemeente en bedrijfsleven. Bedrijven kunnen zichzelf of een collega-bedrijf aanmelden voor de SHARE Award tot 31 maart. De uitreiking is tijdens de negende editie van SHARE Haarlemmermeer op maandag 29 mei in SugarCity.
terug naar overzicht


Deel dit