09 juni 2017

Beton gemaakt van gras? Het kan! Bio Bound!

Betonnen banken, parkbanden, tegels en trappen die voor 50 procent uit gras bestaan. Klinkt misschien raar, maar Bio Bound máákt ze. Het jonge bedrijf uit Cruquius was dit jaar een van de vier genomineerden voor de SHARE Award, een duurzaamheidsprijs van de gemeente Haarlemmermeer en bedrijfsleven. Gert van Oort van Bio Bound:  "Het is zeker geen toekomstmuziek. We zijn volop in bedrijf, onze producten zijn gewoon te bestellen". Komend najaar kunnen Haarlemmermeerders het grasbeton zelf ervaren. Op verschillende plekken in Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Zwanenburg komen Bio Bound-banken te staan.

Olifantsgras
Het gras dat in het beton wordt verwerkt is miscanthus, ofwel olifantsgras. Dit wordt in Haarlemmermeer gekweekt omdat het allerlei prachtige eigenschappen heeft: het is geluiddempend, weert ganzen uit de buurt van de luchthaven, vangt fijnstof af en haalt veel CO2 uit de lucht. En dan vormen de afgemaaide stengels ook nog eens een prima grondstof voor veel producten. Voor papier bijvoorbeeld, maar dus óók voor beton. De Bio Bound-producten bestaan voor 50 procent uit miscanthus. Daaraan wordt nog ander rest- of gerecycled materiaal toegevoegd tot een totaal van ongeveer 75 procent van het productvolume. "Welk ander materiaal wordt gebruikt, is mede afhankelijk van het doel. Voor betonplaten voor een fietspad in een veengebied in Noord-Holland hebben we bijvoorbeeld glasschuim gebruikt. Vanwege de drassige ondergrond moeten die betonplaten zo licht mogelijk zijn."

Minder cement
Allemaal heel duurzaam dus. Maar er is méér. "We zijn erin geslaagd het aandeel cement met 30 procent te verminderen. Dat betekent minder CO2-uitstoot. Want maar liefst 5 procent van alle CO2 die door menselijk toedoen in de atmosfeer terechtkomt, is afkomstig van de cementindustrie."

Take back system
"Als klap op de vuurpijl nemen wij aan het einde van de levenscyclus het product weer in om er iets anders van te maken: het Bio Bound Take Back System. Als bijvoorbeeld de straat anders wordt ingericht en de bank of het fietspad weg moet, dan is dat afval geworden. Geheel volgens het principe van de circulaire economie nemen wij het in en verwerken het in een ander product." 

We moeten óm
Bio Bound is vorig jaar van start gegaan, maar herbergt vele jaren ervaring in de betonproductie. Van Oort: "We moeten allemaal óm. We gaan toe naar een circulaire wereld, dat is gewoon een feit. De Rijksoverheid heeft als doel gesteld dat in 2050 de economie volledig circulair moet zijn. Wij staan daar helemaal achter en zijn met veel enthousiasme deze weg ingeslagen. Als ondernemer kan je beter gisteren beginnen dan vandaag."

http://biobound.nl 


terug naar overzicht


Deel dit