08 juli 2017

Haarlemmermeer opnieuw economisch de sterkste

"Hopsa!", reageert wethouder Adam Elzakalai als hij de nieuwste Elsevier onder ogen krijgt en daarin leest dat Haarlemmermeer de nummer één is in de top 50 van gemeenten met de sterkste economie. "Het begint bijna een traditie te worden. Ik heb al vaker, semi-gekscherend, gezegd dat zo lang ik wethouder economie ben, hierin geen verandering gaat komen. Maar zonder gekheid, deze hoogste notering komt wel degelijk door ons beleid met ingrediënten als innovatie, duurzaamheid, een goed ondernemersklimaat en onze pioniersgeest op uiteenlopend gebied. En door Schiphol natuurlijk."

Elsevier heeft de top 50 samengesteld uit een onderzoek van Bureau Louter. Dat heeft alle 388 Nederlandse gemeenten langs drie meetlatten gelegd: het aantal arbeidsplaatsen en de spreiding over sectoren, zoals zorg, onderwijs, industrie, groothandel (1), de toegevoegde waarde van alle arbeid oftewel productie minus verbruik (2) en het aantal startende bedrijven (3). Een comité van deskundigen uit de werelden van wetenschap, onderzoek en beleid, is gevraagd hoe zij de drie pijlers waarderen. Zo ontstond een totaaloordeel over de economische prestaties van gemeenten.

Rapportcijfer
De economische prestaties zijn vervolgens afgezet tegen het aantal inwoners waardoor zichtbaar is geworden hoe de prestaties zich ten opzichte van elkaar verhouden. Dat verklaart voor een groot deel waarom Haarlemmermeer, dat met het rapportcijfer 8,46 bovenaan staat, de hete adem van de nummer twee Son en Breughel met rapportcijfer 8,44 in zijn nek voelt. Het Brabantse dorp houdt grote steden als Amsterdam (3), Eindhoven (5), Rotterdam (7) en Utrecht (8) op gepaste afstand.

Elsevier zelf toont zich daarover ook verbaasd: "Son en Breugel nummer 2 van Nederland? Jazeker, neem de afslag van de A2 of A50 vlak voor Eindhoven en het is in één klap duidelijk: 16.000 inwoners maar pal daarnaast bedrijventerreinen en alle bijbehorende hectiek van een grote stad." Hetzelfde geldt voor Zoeterwoude in Zuid-Holland. Een prachtig intens groen dorp, een walhalla voor fietsers en andere recreanten, zo’n 8.000 inwoners en zo op het eerste gezicht bepaalt geen dorp dat 24/7 de economie aanjaagt en toch op nummer acht met het rapportcijfer acht. Elsevier: "De burgemeester en de inwoners weten wel hoe dat komt: Heineken."

Winnaar van vele jaren
Elsevier lijkt het net als wethouder Adam Elzakalai zo langzamerhand gewoon te vinden dat Haarlemmermeer bovenaan staat. Het blad heeft het over ‘de winnaar van vele jaren’. Wethouder Adam Elzakalei reageert: "Het immer groeiende Schiphol plus de bijkomende werkgelegenheid maken de positie vrijwel onaantastbaar zolang Hoofddorp en Nieuw-Vennep relatief klein blijven. Ik weet niet wat Elsevier bedoelt met relatief klein blijven, maar Hoofddorp groeit uit van een stad met 70.000 inwoners tot een stad met 100.000 inwoners."

Schiphol
Elsevier: "De ware slagkracht voor Schiphol komt natuurlijk van Amsterdam dat ondanks de bevolkingsomvang gezegend is met zo veel bedrijvigheid dat het resultaat een derde plaats is." Wethouder Adam Elzakalai erkent dat de ligging ten opzichte van Amsterdam uiteraard gunstig is voor Haarlemmermeer. Hij voegt er onmiddellijk aan toe dat Haarlemmermeer voor een groot deel ook op eigen kracht de economische koploper van Nederland is: In onze gemeente hebben we twee keer zo veel arbeidsplaatsen als onze beroepsbevolking groot is: 150.000 versus 75.000. Er is dus wel degelijk een causaal verband tussen ons beleid en onze positie op de lijst van Elsevier."
terug naar overzicht


Deel dit