08 mei 2017

MISCQ Olifantsgraspapier finalist bij Akzo-Nobel World Challenge

MISCQ Olifantsgraspapier uit Haarlemmermeer is genomineerd voor de Akzo-Nobel World Challenge. De onderneming gaat op voor de hoofdprijs: een overeenkomst met deze international die naarstig op zoek is naar nieuwe grondstoffen. Want het gebruik van fossiele grondstoffen is tegenwoordig uit den boze.

Gertjan de Jong en de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep zien met deze nominatie hun jarenlange inspanningen beloond. Jaren geleden stak de Miscanthusgroep hun nek uit met het olifantsgras, oftewel miscanthus. Het verhaal kan niet vaak genoeg worden verteld: het gewas is geluiddempend, houdt ganzen weg uit de omgeving van de luchthaven (want vogels houden niet van het manshoge gras), ‘vangt’ fijnstof af, haalt veel CO2 uit de lucht en is óók nog eens een prima grondstof die in veel toepassingen wordt gebruikt. Van beton tot papier en kwaliteitsgrondstof voor diervoeders. Er is dan ook een sterk netwerk ontstaan van duurzame bedrijven waarmee wordt samengewerkt.

Beduusd
Zelf is de ondernemer enigszins beduusd van de resultaten bij de World Challenge van Akzo-Nobel. “Wereldwijd waren er twaalfhonderd ideeën waarvan er tweehonderd zijn geselecteerd, en nu behoor ik tot de finalisten! Het is een enorme blijk van waardering,” aldus een trotse Gertjan de Jong die met het bedrijf Copy Partners miscanthus in papier gebruikt dat daarmee duurzaam is. 

Via een bijeenkomst van SHARE meets in de Circular Expo enkele maanden geleden kwam de ondernemer op het spoor van de challenge. “KPMG was er ook en hoorde ons verhaal over het papier dat we van miscanthus maken. Akzo-Nobel is op zoek maart bedrijven zoals jullie, zeiden ze. En ze adviseerden ons met de challenge mee te doen. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen. Want als ons werk ook door internationals wordt erkend, dan is dat geweldig,” stelt De Jong

Vergrootglas
De eerstvolgende stap in de World Challenge volgt begin juni. Dan wordt de miscanthus onder het vergrootglas gelegd. De plant bevat veel bestanddelen en alle puzzelstukjes worden zowel letterlijk als figuurlijk uit elkaar gehaald. De centrale vraag is: waar en op welke plek kunnen die nog meer van waarde zijn? Gertjan de Jong: “Dat wordt allemaal zorgvuldig nagegaan. Zelf vinden we het natuurlijk ook heel erg spannend. Wie weet waar dit allemaal toe leidt?” De andere finalisten komen onder andere uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Rekenkamercommissie
Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) is enorm trots op dit resultaat. Hij ziet het als een van de vele voorbeelden hoe in Haarlemmermeer aan een duurzame, circulaire samenleving wordt gewerkt. De Haarlemmermeerse Rekenkamercommissie (RKC) evalueerde het duurzaamheidsbeleid en vindt dat de gemeente op de goede weg is. De verandering is nodig, allereerst om te zorgen voor een gezonde leefomgeving, voor onszelf en voor ons nageslacht. Met onze lineaire manier van produceren en consumeren gaan we het niet redden. Natuurlijke grondstofbronnen raken uitgeput, de biodiversiteit raakt steeds verder aangetast. Het Klimaatakkoord van Parijs is bittere noodzaak. 

Gertjan de Jong: “Als ons werk door internationals wordt erkend, dan is dat geweldig.” (foto Liesbeth Dinnissen).
terug naar overzicht


Deel dit