20 december 2017

Polder gaat voor positieve energie

Hoe komen we van de min in de plus? Onder de naam ‘Haarlemmermeers Energieakkoord’, werken gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om de polder energieleverend te maken. Donderdag 23 november was een eerste bijeenkomst bij gastheer Advin/Dura Vermeer. Een energieke middag over accu’s, marketing, lef, eieren en veel meer. Zitten was er niet bij, en achteroverleunen al helemaal niet.

Moderator Jeroen van de Ven: 'Vanmiddag geldt de wet van de twee voeten." Vier initiatiefnemers presenteerden hun project of voorstel als koopmannen op de markt. Geïnteresseerden bleven luisteren en gingen in gesprek. Wie zijn ‘energie voelde weglekken’ kon doorlopen naar de volgende. De bijeenkomst was een vervolg op SHARE meets van 15 september in Lisserbroek. Zo’n 25 partijen waren erop afgekomen, waaronder ontwikkelaars, bouwers, energieleveranciers, milieu- en overheidsorganisaties.

Accu’s
Aernout Bouwman-Sie van Persblik, stelde namens een netwerk van laadinfra- en vastgoedexperts: "Zonne-energie is nu al goedkoper dan fossiele energie. De uitdaging is straks niet om stroom op te wekken, maar om die op te slaan." Accu’s van elektrische auto’s bieden volgens hem fantastische opslagmogelijkheden. Toekomstmuziek? "In Utrecht wordt hiermee met succes al geëxperimenteerd. Laadpalen werken daarbij in twee richtingen: accu’s van (stilstaande) auto’s slaan het teveel aan opgewekte zonnestroom op en geven die weer af op piekmomenten. Bouwman-Sie wil een pilot beginnen in Haarlemmermeer om duurzaam vastgoed te koppelen aan duurzame mobiliteit. Als mogelijkheden werden het parkeerterrein van Schiphol en de nieuwe woonwijken bij Lisserbroek geopperd."

Ondernemers over de streep
Isoleren, ledverlichting en zonnepanelen aanbrengen: NMCX Centrum voor Duurzaamheid wil bedrijven over de streep trekken om hun panden te verduurzamen. Lieven Andringa van NMCX: “Vijf jaar geleden zijn we begonnen eigenaren en huurders van woningen te benaderen met een aanbod. Daar kwam aanvankelijk weinig respons op, totdat wij de gemeente vroegen om inwoners een brief te sturen met een aanbeveling. Nu loopt het als een trein”, Wat is een goede marketingstrategie voor bedrijven? wilde Andringa weten. Hij maakte ter plekke alvast een afspraak met een ondernemer en met een beheerder van een bedrijventerrein om te komen kijken wat de mogelijkheden voor hun bedrijfspanden zijn.

Circulaire weg is op weg
Age Vermeer van Dura Vermeer vertelde dat ‘ze’ – een groot aantal partijen is betrokken – hard op weg zijn met de circulaire weg. Maar vanzelf gaat het niet. Technisch is er heel veel mogelijk en kunnen wegen worden aangelegd met veel dunner asfalt, veel minder grondstoffen, herbruikbare materialen, lichtmasten die hun eigen energie opwekken, bermbeplanting die CO2 afvangt en zo voort. “Maar gemeenten worstelen hoe ze hun aanbestedingen moeten vormgeven." In Katwijk en bij Lelystad Airport worden circulaire wegen aangelegd. Vermeer tegen de gemeenteambtenaren: “We moeten het lef hebben om het ook in Haarlemmermeer gewoon te gaan doen. En het klopt dat dit niet eenvoudig is, maar we moeten naar een circulaire economie en dan moeten we het ook gewoon aanpakken. Al doende leren we samen. Laten we beginnen op De Liede en Schiphol Trade Park, dit zijn afgesloten wegvakken en zijn dan ook makkelijk te beheren en te onderhouden, ook hier steken we ons nek graag voor uit”.

Eieren
Het burgerinitiatief Windpark Haarlemmermeer-Zuid wordt na tien jaar ontbonden, kondigde Luit Buurma aan. De Raad van State heeft definitief een streep door de plannen gezet. "Maar de stichting met dezelfde naam blijft bestaan. Want hieruit kunnen weer mooie, nieuwe initiatieven voortkomen." Om zijn verhaal te illustreren had Buurma een heuse act met gekookte eieren. "Wat is het gouden ei? Wat is het ei van Columbus?" Samen met mede-initiatiefnemer Wieger Harkema wil Buurma een Ecologie Huis Haarlemmermeer beginnen: een expertisecentrum waar verschillende disciplines samenkomen en kennis lokaal kan worden ingezet. Graag zoeken zij daarbij partners. Inmiddels kan Buurma melden dat twee ondernemers een deal zijn aangegaan: Ecologie Instituut Haarlemmermeer (EIH, spreek uit Ei-Ha). Een huis (EHH) hebben we nog niet, maar gedacht wordt aan Lisserbroek of omgeving. We rekenen op een sterk zwaan-kleef-aan effect op basis van de zeven eieren act.”

Vervolg
Er werd levendig gediscussieerd, ideeën werden aangedragen, omarmd of afgeschoten, bedreigingen, kansen en uitdagingen werden benoemd, uitdagingen aangegaan en afspraken gemaakt. René Blom, beleidsadviseur Milieu van de gemeente Haarlemmermeer benadrukte aan het begin van de middag: "Deze eerste bijeenkomst is een experiment." Toen hij aan het einde vroeg: willen we dit nog een keer, gingen alle armen omhoog. Er komt dus nog een vervolg, met nog meer positieve energie voor deze polder.

 
terug naar overzicht


Deel dit