19 januari 2017

Duurzaam wonen in Lentezijde

Tachtig eengezinswoningen die stuk voor stuk voldoen aan de gemeentelijke duurzaamheidsambities. Dat is de nieuwe woonwijk Lentezijde in Badhoevedorp. Die ambities zijn een stuk hoger dan de voorschrif- ten in het landelijk bouwbesluit op het gebied van energie, milieu, gezondheid en toekomstwaarde. 

Derk Reneman wethouder gebieds- ontwikkeling Badhoevedorp: “Den- ken over duurzaamheid is goed, maar duurzaam zíjn is beter. Haar- lemmermeer is een dynamische gemeente. Midden in de Randstad, met veel bedrijvigheid en grote snel- wegen die ons gebied doorkruisen. Wij voelen hier dagelijks de urgentie van duurzaam wonen, werken en vervoeren.” 

Zonnepanelen 
Serhan Toz woont sinds een jaar met zijn vrouw en zoontje van tweeënhalf in een tussenwoning in Lentezijde: “Wij wekken grotendeels onze eigen energie op met de zonnepanelen op het dak. Het is een stuk voordeliger en dat merken we in onze portemon- nee.” De woningen hier zijn tot vijftig procent energiezuiniger dan een ge- wone nieuwbouwwoning. “De zon- nepanelen leveren per maand naar verwachting bijna evenveel energie op als een gemiddeld gezin per maand verbruikt. Ik ben benieuwd naar de afrekening aan het eind van het jaar.” 

Hoogwaardige materialen 
Naast zonnepanelen, heeft elke woning vloerverwarming die zorgt voor geleidelijke verwarming. De thermostaat een tandje hoger zetten vanwege koude voeten is niet nodig en dat bespaart. Toz: “Ook is elk huis ‘kierdicht’. Bij veel huizen zit rond kozijnen best wat ruimte en dat zorgt voor tocht. Bij ons huis is die kier extra klein. Als de wind op de gevel staat, blijft de temperatuur binnen constant. De verwarming hoger draaien hoeft niet.” Toz is blij met alle luxe die in de prijs was inbegrepen. “Hardhouten kozijnen en hoogwaar- dige materialen die zijn gebruikt in de keuken en badkamer waren voor ons een extra stimulans om het huis te kopen.” 

Voor milieu en eigen portemonnee 
Chanel van den Broek en haar partner kozen bewust voor een nieuwbouwwoning. Twee maanden geleden werd hun huis opgeleverd. en er wordt nog druk geklust. “Dat het huis duurzaam is, is een mooie bijkomstigheid. Een plus voor zowel het milieu als onze portemonnee. Woonervaring hebben we nog niet, maar ik kijk nu al uit naar de vloer- verwarming. En naar de luxe dat je weinig omkijken hebt naar zaken als meterstanden, omdat het gasver- bruik bijvoorbeeld automatisch wordt uitgelezen.” 

Verse lucht 
Naast energiezuinig zijn de woningen ook innovatief op het gebied van ‘toekomstwaarde en gebruikskwali- teit’, ‘milieu’ en ‘gezondheid’. Geen enkele muur in de huizen is bijvoor- beeld dragend waardoor ze ver- plaatsbaar zijn. Ook is er ruimte om eventueel een traplift te plaatsen. Toz: “Naast de CV-ketel staat een ventilatiebox die de lucht in huis ververst. Als er bijvoorbeeld een feestje is, zorgt een sensor ervoor dat de lucht niet bedompt wordt. 

Het systeem is ook handmatig te bedienen, bijvoorbeeld om hinderlijke kookluchtjes te voorkomen.” 

Bewust gebruik energie 
Elke woning heeft een slimme meter. Niet alleen wordt het gasverbruik per uur gemeten en de hoeveelheid stroom per kwartier, ook kun je zien hoeveel energie de zonnepanelen terugleveren aan het energienet. Van den Broek: “Ik had berekend dat we gemiddeld zo’n 50 tot 60 euro per maand gaan besparen op onze ener- gierekening.” Toz vult aan: “Voordat we hier woonden was ik niet heel bewust bezig met energieverbruik. Door deze woning zijn we dat veel meer geworden.
terug naar overzicht


Deel dit