04 september 2017

Finch Buildings: flexibel, gezond en duurzaam

Eenvoudig te (ver)plaatsen en naar behoefte groter of kleiner te maken: de gebouwen van Finch Buildings bestaan uit houten modules die als Legoblokjes naast en bovenop elkaar worden gestapeld. Gemakkelijk én duurzaam. Finch Buildings is een van de initiatieven die zich presenteerden tijdens SHARE 2017. En zo'n module is te zien is bij de Circular Expo in Hoofddorp. De modules worden kant-en-klaar afgeleverd en ter plekke met een hijskraan neergezet. Ivo Berg van Finch Buildings: "Ze zijn geschikt als woning, kantoorruimte, zorgappartement of hotelkamer. Het interieur wordt aangepast aan het gebruik. In een hotelkamer is bijvoorbeeld geen keuken nodig en in een zorgappartement kan een rolstoel toegankelijke badkamer worden geplaatst."

Darwins vinken
Die flexibiliteit verklaart de naam van het bedrijf. Berg: "Finch Buildings is vernoemd naar de vinken (finches) die Charles Darwin aantrof op de Galapagos-eilanden. Hij ontdekte dat deze soort vogels verschillende snavels hadden ontwikkeld als aanpassing aan de leefomstandigheden. Op dezelfde manier laten ook de gebouwen van Finch Buildings zich aanpassen aan de omgeving en de doelgroep. "De modules variëren in grootte van 20 m2 tot 40 m2 en zijn stapelbaar tot maar liefst zeven verdiepingen. Omdat de gebouwen makkelijk verplaatsbaar zijn, hoeven ze een eventuele nieuwe bestemming van de locatie niet in de weg te zitten.

Hout
Naast flexibiliteit zijn een hoge kwaliteit en duurzaamheid kenmerkend voor Finch Buildings. Berg: "Onze missie is om duurzaam wonen beschikbaar te maken voor iedereen." De woningen zijn gemaakt van massief hout (FSC en PEFC gecertificeerd), dat duurzaam materiaal is omdat hierin CO2 is opgeslagen. Doordat niet met beton wordt gewerkt, wordt ook nog eens CO2 bespaard in het productieproces. Het hout (voor de kenners: massief kruislings verlijmd vurenhout) is isolerend en geluidswerend, heeft een warme uitstraling en biedt een gezond leefklimaat.

Honderd jaar
De houten constructie is behandeld tegen weersinvloeden en vocht. "De technische levensduur is daardoor meer dan honderd jaar." Als de gebouwen niet meer nodig zijn, kunnen praktisch alle materialen worden hergebruikt. "We zitten nu op circa 90 procent." Er is geen gasaansluiting. Koken gaat elektrisch, voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van een lucht-water-warmtepomp en in combinatie met een elektrische boiler wordt het water verwarmd. De eerste Finch Buildings zijn inmiddels in gebruik bij een woonstichting in Leiden. "Het prototype werd een tijd geëxposeerd in de Circular Expo aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp. Grappig genoeg is de module daar nu terug omdat er behoefte was aan extra kantoorruimte."

SHARE
Finch Buildings heeft zelf vier modules in gebruik als kantoor. "Wij zijn voortdurend bezig met doorontwikkeling om de modules zo goed mogelijk aan te passen aan de verschillende doelgroepen. Bovendien streven wij naar honderd procent circulair gebouwen, maar daarvoor zijn wij ook afhankelijk van onze toeleveranciers. Een netwerk als SHARE is voor ons belangrijk omdat wij altijd op zoek zijn naar partners die hun nek durven uitsteken om ons circulaire bouwconcept verder te helpen."

Bron: www.haarlemmermeergemeente.nl 
terug naar overzicht


Deel dit