31 maart 2017

Groengas van etensresten en tuinafval

In de Groene Energiefabriek in Rijsenhout zet Meerlanden etensresten en tuinafval om in groengas en andere producten. Welke formule wordt losgelaten op ingezamelde schillen, onkruid en kliekjes, zodat het mogelijk is om te koken of autorijden op gft? Toby Hoogenboom van Meerlanden, werkzaam bij de vergistings- en drinkwaterinstallatie, weet alles over dit innovatieve proces en legt uit hoe het werkt. “Het ingezamelde gft-afval is vaak vervuild met restafval zoals plastic en glas”, zegt Hoogenboom. “Dit wordt eerst machinaal gereinigd.” Het ruikt in de ontvangsthal voor gft dus niet naar roosjes. Hoogenboom: “De geur wordt door een biofilter geleid en zo geneutraliseerd.” 

Enorme koeienvlaai
“Vervolgens gaat het afval in de vergister. Daar wordt het gft in een grote, goed verwarmde bak twee weken continu in beweging gehouden door een megamixer. We maken er als het ware soep van dat eruit ziet als een enorme koeienvlaai. De bacteriën in het gft eten de soep en produceren daarbij gas. Dit zogenaamde biogas stijgt op en wordt opgevangen. Het overgebleven zogenoemde digestaat gaat door naar de volgende bewerking.” 

Wagenpark 
Nadat het biogas is ontdaan van CO2 wordt het als groengas aangeleverd aan het netwerk van Liander. Een groot deel van het wagenpark van Meerlanden tankt ook groengas via het netwerk van Liander. “De teller staat nu op ruim tien miljoen m3, dat zijn ruim 145 miljoen autokilometers waarmee we 3650 keer rond de wereld kunnen!”, vertelt Toby Hoogenboom trots.

Compost
Het digestaat wordt vervolgens gemengd met grof hout om de structuur te verbeteren. “Dit wordt in één van de zeven composteertunnels gestort. Het digestaat wordt hier gedroogd tot compost.” Daarna wordt de compost zo gezeefd dat het de juiste kwaliteit heeft. “Tuinders in de regio gebruiken het product als een natuurlijke bodemverbeteraar. Bewoners kunnen op 25 maart gratis zakken MeerCompost afhalen bij de milieustraat in Rijsenhout. Zo geeft Meerlanden het weer terug aan de inzamelaars”, zegt Hoogenboom. “Mooi toch?”

Pekelwater
Met het water dat tijdens het composteerproces vrijkomt worden de straten in de omliggende gemeenten schoongemaakt. De warmte die vrijkomt, gaat naar kassencomplex en evenementenlocatie de Arendshoeve. Tijdens het proces komt er veel condenswater vrij. Hoogenboom: “Weet je dat hiervan ook pekelwater wordt gemaakt? We gebruiken dus bananenschillen voor gladheidsbestrijding!”

Recycling hout
Het hout dat inwoners en bedrijven als afval aanbieden gebruikt Meerlanden voor het stoken van een grote kachel. Dit is de energiebron voor de vergister, de composteertunnels en de gaszuiveringsinstallatie. De oven wordt loeiheet, wel 960 graden.http://www.meerlanden.nl 
terug naar overzicht


Deel dit