29 mei 2017

Levendige SHARE 2017 in Sugar City

SHARE wérkt, zo bleek weer tijdens het SHARE congres van 29 mei in Sugar City. Schiphol-topman André van den Berg vertelde dat de luchthaven voor zijn schilderwerk in zee is gegaan met duurzame verffabriek Rigo, winnaar van de SHARE Award in 2015. “Die heb ik bij SHARE ontmoet.” Ook tijdens SHARE 2017 konden ondernemers en organisaties volop kennis nemen van vernieuwende, duurzame initiatieven.

Bouwondernemingen, een mediabedrijf, een winkeliersvereniging, een mobiliteitsonderneming, een meubelmaker, landbouwers en veel anderen presenteerden hun innovatieve ideeën tijdens het SHARE congres. “U bent hier vanmiddag om deze mooie initiatieven verder te helpen. Wat kunt u bijdragen? Stel uw netwerk open”, moedigde moderator Rens de Jong de zaal aan. Hij schatte dat er tweehonderd man aanwezig was, met ieder gemiddeld vijfhonderd LinkedIn-contacten. “Er zullen wat dubbelingen zijn, maar dat is een netwerk van zo’n honderdduizend!”

Gek genoeg
Samen een circulaire economie realiseren die toekomstbestendig is, banen creëert en innovatie aanwakkert, daar draait het om bij SHARE. Vernieuwing gaat niet vanzelf. Het vraagt om een onbevangenheid en kinderlijk enthousiasme die zich niet laten inperken door regels en beren op de weg, aldus wethouder Adam Elzakalai (Economische zaken en luchthavenzaken) in zijn welkomstwoord. “Wij hebben ondernemers nodig die hun nek durven uitsteken.” Hij citeerde een bekende uitspraak van Steve Jobs: ‘De mensen die gek genoeg zijn om te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het doen.’ 

Slurf
‘Airport City Haarlemmermeer’ was het thema dat als rode draad door de middag was verweven. Elzakalai benadrukte dat de gemeente en de luchthaven in een symbiose met elkaar samenleven. “Wij zijn al meer dan honderd jaar goede buren. Ik barbecue liever met mijn buurman dan dat ik ruzie met hem maak over de geluidsinstallatie.” Gemeente en Schiphol moeten samen optrekken voor een economisch sterke en leefbare regio. Ter plekke nodigde de wethouder André van den Berg van Schiphol uit om samen op de spottersplek langs de A5 een schuilplek te maken van een oude vliegtuigslurf. 

'Ons loket staat open'
Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens van de wereld te zijn, hield Van den Berg de zaal voor. Hij gaf voorbeelden van wat er op dat vlak al gebeurt, zoals circulair ontworpen bagagebanden, mestkorrels die worden gewonnen uit afvalwater van vliegtuigen, duurzame verlichting en gebruik van biologische verf. “Maar wij kunnen niet alles zelf. Schiphol is groot, maar niet per se in het omgaan met circulariteit. Help ons daarbij, ons loket staat open.” Een ondernemer uit de zaal die biobased betonproducten maakt, sprong direct op de uitnodiging in en ter plekke werden kaartjes uitgewisseld. 

Duurzame relatie
“Zolang duurzaamheid een kostenpost is, zal het altijd onder druk staan”, stelde Age Vermeer, van bouwbedrijf Dura Vermeer. “Om tot echte duurzame oplossingen te komen moeten we op een andere manier gaan samenwerken.” Ook Vermeer had het over ‘symbiose’. “Het is niet meer van deze tijd dat de overheid de opdracht geeft en dat wij als bouwers die uitvoeren. Overheid en bouwers moeten meerjarencontracten met elkaar sluiten en samenwerken in een traject waarbij elke partij waarde toevoegt. Alleen zo ontstaat ruimte voor innovatie. Een duurzame relatie is het uitgangspunt, duurzaamheid het resultaat.”

SHARE Award
Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) mocht tot slot de SHARE Award 2017 uitreiken aan The Waste Transformers. Dit jonge Hoofddorpse bedrijf wekt groene energie op met kleinschalige afvalwerkingsinstallaties die overal kunnen worden geplaatst. De andere genomineerden waren De Circulaire Weg, Metabolic en Biobound. 

Sugar City
SHARE is een initiatief van bedrijfsleven en de gemeente om de transitie naar de circulaire samenleving te versnellen. Heel toepasselijk werd SHARE 2017 gehouden in Sugar City in Halfweg. Niet alleen is Halfweg vanaf 2019 onderdeel van de gemeente Haarlemmermeer, Sugar City is ook een goed voorbeeld van transformatie van bestaand vastgoed. De oude suikerfabriek is nu een evenementenlocatie en er zijn bedrijven gevestigd. Het project is nog in ontwikkeling. Er zijn plannen voor onder meer winkels, een horecaboulevard en een hotel. 

Lees het gedicht dat gemaakt is over SHARE, tijdens SHARE.


terug naar overzicht


Deel dit