11 augustus 2017

Lisserbroek duurzamer, groener en socialer

Hoe gaat het met de vijf deelnemers die juni 2016 in de finale van ‘Het Groenste Idee van Haarlemmermeer’ stonden? Een update van wat zij hebben bereikt. Zijn hun ideeën op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid inmiddels realiteit? In het derde deel: Duurzaam Dorpshart Lisserbroek. “Een duurzaam dorpshart is méér dan alleen gebruik maken van eerlijke energie”, zegt Ed Nieuwenhuizen. Hij is één van de initiatiefnemers van ‘Duurzaam Dorpshart Lisserbroek’. Hun idee, dat drie jaar geleden ontstond, eindigde op een gedeelde eerste plaats. “Simpel gezegd richt ons plan zich op het aanpakken van drie zaken. Naast inzetten op energiebespaarders als zonnepanelen en ledverlichting, moet Lisserbroek ook groener en socialer worden.”

Buitenshuis kamer
Onder ‘sociaal’ verstaat Nieuwenhuizen investeren in een omgeving waar mensen op een andere manier met elkaar in gesprek komen. “Ons dorpshuis is vooral functioneel: degelijke bureaus, praktische verlichting en solide systeemplafonds. De nieuwe dorpshuiskamer en -keuken nodigt mensen uit elkaar op een andere wijze informeel buitenshuis te ontmoeten.” Als alles volgens planning verloopt, is de verbouwing na de zomervakantie klaar.

Plukjes groen
Natuurlijk heeft Lisserbroek openbaar groen. “Maar vaak zijn het keurig afgebakende plukjes groen zonder enige samenhang.” Als voorbeeld noemt Nieuwenhuizen het groen rondom de twee basisscholen ‘De Reiger’ en ‘De Zilvermeeuw’. “Functioneel, maar afwisseling zorgt voor meer verbinding.” De twee scholen hebben de hoofden bij elkaar gestoken en in samenwerking met een landschapsarchitect is een gezamenlijk plan ontwikkeld waarin ook aandacht is voor groenere schoolpleinen. “Inmiddels worden fondsen geworven om de plannen te realiseren.” 

Eigen energie
Wat betreft het voorzien in eigen energie is Lisserbroek volgens Nieuwenhuizen goed op weg. “De besturen van sportverenigingen en scholen voelden zich verantwoordelijk om zuiniger met energie om te gaan en om deze deels zelf op te wekken.” Boven de velden van de tennisvereniging en voetbalclub hangt naar verwachting nog vóór de zomervakantie ledverlichting en op de daken komen zonnepanelen. Ook op het dak van één basisschool liggen inmiddels 98 zonnepanelen. Volgens Nieuwenhuizen kost het moed om in actie te komen en te investeren. “Maar door dit samen aan te gaan, deel je de verantwoordelijkheid. Dat is de kracht van het dorpsleven!”
terug naar overzicht


Deel dit