03 november 2017

Duurzame appartementen Hoofddorp in de maak

Er is opnieuw een duurzaam en levensloopbestendig appartementengebouw in de maak. In het uiterste westen van de Zuidrand in Hoofddorp wordt Hof van Pampus gebouwd. De 74 huurappartementen worden in het eerste kwartaal van 2019 opgeleverd. We vragen ontwikkelaar Arnold van Rijn van RE-PC naar de opzet. Het is al het tweede duurzame appartementengebouw in korte tijd in Haarlemmermeer en ligt naast appartementengebouw AQUAradius. Arnold van Rijn: "Hof van Pampus is hier een reactie op met haar opvallende getrapte vorm. Het gaat een tegenpool vormen met strakke witte belijningen, houten gevelpuien en antracietkleurige kozijnen. Samen zijn ze buren in harmonie." 

Het complex wordt gebouwd door Ter Steege Bouw Vastgoed uit Rijssen. "Het mooie van dit gebouw is dat het volledig in co-creatie is gevormd. Met alle betrokken partijen. Uiteindelijk hebben de buren de grootste invloed gehad. Na overleg hebben we een deel van het ontwerp dat dicht tegen AQUAradius aan lag, naar de westkant verplaatst en een grotere afstand gezocht. Verder is de buitenruimte nog groener geworden met heggen, dak-platanen en graskeien bij de parkeerplekken. Die vriendelijkheid is een mooie toevoeging. Door de parkeernorm zijn 140 parkeerplekken nodig. Die realiseren we rondom het gebouw, tussen groene hagen en groenvoorzieningen." De driekamerappartementen hebben een gemiddelde grootte van 83 vierkante meter. De vraag naar dit type woning blijkt groot; er is al de nodige interesse.

Goed doen
Het appartementengebouw voldoet volledig aan de duurzaamheidseisen door het gebruik van zonnepanelen, warmte-koudeopslag en doordat ze gasloos zijn. Arnold van Rijn van RE-PC: "We willen het vooral goed doen. Duurzaamheid is iets van ons allemaal en alleen samen kunnen we voor een mooiere duurzame wereld gaan. De regelgeving stuurt ons gelukkig ook steeds meer die kant op. Wij moeten als ontwikkelaar/bouwer dat op een goede manier invullen. Dat kost misschien iets meer, maar is op langere termijn het waard." De woningen zijn ook voorzien van een flink pakket isolatie. Op alle zongerichte daken komen zonnepanelen. Arnold van Rijn: "Door warmte-koudeopslag kunnen we warmte in de winter leveren en verkoeling in de zomer. Hiervoor brengen we leidingen aan in de heipalen die we voor de bouw gebruiken op een diepte van zo’n 18 meter in de grond. Een warmtewisselaar met thermostaat leidt de energie vervolgens de woningen in. Deze inmiddels breed toegepaste vormen van energie leveren bewoners het nodige comfort. Alle woningen krijgen bijvoorbeeld vloerverwarming en er wordt elektrisch gekookt."

Eigenaar van de appartementen is het Residential Fund van Bouwinvest dat de woningen ook verhuurt. De woningen vallen binnen het middel-dure vrije sector huursegment. Het Residential Fund van Bouwinvest investeert graag in duurzame betaalbare woningen met als doel om het voor de lange termijn te behouden. "Hof van Pampus past uitstekend in die wens."

Laadpalen
Fietsen en auto’s kunnen gebruik maken van laadpalen. Arnold van Rijn: "Wij streven naar sociale duurzaamheid door tussen de bewoners te faciliteren en ontmoeting mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door interactie van nieuwe bewoners met AQUAradius. Een mogelijke stap hierin is de gezamenlijke jeu de boules baan die aan het water gebouwd wordt." Hoe zie je de toekomst voor duurzaam bouwen? "Ik verwacht dat steeds meer nieuwe technieken worden ontwikkeld. Het blijft uiteindelijk maatwerk welke duurzame oplossing de beste is in een bepaalde ontwikkeling. Ook in dit project hebben we flink gepuzzeld. Met name over de locatie van de bronnen voor de warmte-koudeopslag, zodat deze de bronnen van AQUAradius niet kunnen verstoren."

Hof van Pampus ligt dicht bij doorgaande wegen. Hoe gaan jullie daarmee om? "Sommige balkons met zwaardere geluidsbelasting zijn afsluitbaar. Verder zijn er voorzieningen aan de gevel die het geluid dempen aan de kant van de Nieuwe Bennebroekerweg. De gevels aan de Bennebroekerweg hebben onder andere stroken op de galerij die geluid breken en galm tegengaan."

Meer informatie over Hof van Pampus is te vinden op de projectpagina

Afbeelding: Enzo Architectuur en Interieur

 

 
terug naar overzicht


Deel dit