31 augustus 2017

Feestelijke opening Landschapstriënale 2017

Aanstaande zaterdagmiddag 2 september is van 12 tot 17 uur de feestelijke opening van de Landschapstriënale 2017. Op Landgoed Kleine Vennep op PARK21 in Haarlemmermeer kunnen kinderen en volwassenen de hele middag genieten van een speciaal voorproefje van het uitgebreide programma van dit unieke driejaarlijkse rondtrekkende Landschapsfestival in Nederland. Je bent van haerte welkom! 

Thema is ‘Het Volgende Landschap’. Voor iedereen die meer wil weten over de uitdaging en kwaliteit van Haarlemmermeer, Metropoolregio Amsterdam en het Nederlandse cultuurlandschap. Nu en in de toekomst. Met tal van verhalen over het landschap door o.a. landgoedeigenaar Dirk Molenaar, wethouder John Nederstigt, Eric Luiten en Rik de Visser. Hoe gaat onze omgeving er de komende decennia uitzien? En wie gaat ervoor zorgen? 

Allemaal vragen die worden beantwoord tijdens de Landschapstriënnale door kinderen, volwassen, inwoners, professionals en experts. Je bent van harte welkom op Landgoed Kleine Vennep om de sfeer te proeven, de tentoonstellingen te bekijken en mee te doen met bijvoorbeeld pallets bouwen, varen met een kajak onder NAP of de waterwandeling met het Podium voor Architectuur. Ook zijn er excursies, tentoonstellingen, workshops en muziek. In de boerderij op het landgoed draait de film ‘Tomorrow’. Kortom leuk én interessant voor jong en oud. 

De toegang is gratis. Reserveren is voor sommige workshops nodig. 

Bekijk hier het programma Landschapstriënnale 2017. 

Wat is de Landschapstriënnale?
De Landschapstriënnale is een driejaarlijks rondtrekkend festival op wisselende bijzondere locaties in Nederland. Een manifestatie om het landschap te vieren en bewustzijn van de waarde, betrokkenheid en samenwerking te versterken. Met actuele thema’s op de agenda in een debat voor publiek én professionals. De vorige drie edities van de Landschapstriënnale vonden plaats in Park Lingezegen (2014), Radio Kootwijk (2011) en in Apeldoorn (2008). Dit jaar vindt de Landschapstriënnale van 1 tot 30 september 2017 plaats op PARK21 in Haarlemmermeer. In totaal staan er op het festivalprogramma komende maand meer dan vijftig (veelal gratis) programmaonderdelen waaronder:

- Tien tentoonstellingen op Landgoed Kleine Vennep waar je tijdens alle evenementen binnen kan lopen.
- Cultureel programma voor kinderen en volwassenen o.a. het festival Grazende Zwaan van Karavaan, literatuur, muziek en beeldende kunst in scholenprogramma Mooi Noord-Holland. 
- Diverse excursies en workshops waaronder Het Eetbare Landschap. 
- Meer dan tien expertmeetings (deels besloten) zoals het International Symposium. 

O.a. Bio-Soepi verzorgt heerlijk biologisch eten in de rollende keuken ‘Bio-Express’ (tot stand gekomen door een succesvolle crowdfundingsactie). 

Het complete programma Landschapstriënnale vind je op www.landschapstriennale.com.

“Landschappen zijn door de eeuwen heen aan verandering onderhevig. In 1852 verruilden we vis voor graan: het Haarlemmermeer werd land. Nu, bijna 170 jaar later, zijn we onder meer door ontwikkelingen als de klimaatverandering genoopt om opnieuw te kijken naar ons landschap en hoe wij het landschap gebruiken. Dat kan leiden tot een veranderend landschap. Tegelijkertijd vindt de Landschapstriënale plaats op een bijzondere locatie: PARK21. Een van de doelstellingen van dit enorme park is dat we het oorspronkelijke agrarische cultuurlandschap behouden op een manier dat het voor boeren aantrekkelijk is om te blijven boeren”.
Theo Weterings - Burgemeester Haarlemmermeer.

“Ik ben er trots op dat in september de volgende Landschapstriënnale in Noord-Holland plaatsvindt. Hiermee willen we op een laagdrempelige manier mensen in contact brengen met alle facetten van de natuur, en natuurlijk ook om ervan te genieten. Maar ook met elkaar het debat te voeren over de toekomst van onze landschappen. Zo kunnen we met elkaar bepalen hoe we onze landschappen optimaal benutten en mooi houden voor volgende generaties.” 
Adnan Tekin, Gedeputeerde Provincie Noord-Holland Natuur en Milieu.  

Hoofdlocatie 
De Landschapstriënnale 2017 vindt plaats op Landgoed Kleine Vennep, PARK21. 

Adres
Hoofdweg 1041
2152 LJ Nieuw-Vennep in Haarlemmermeer 

PARK21 is een nieuwe duurzame bestemming midden in de polder tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, waar stad en land elkaar ontmoeten. Met een oppervlak van circa 1.000 hectare, net zo groot als het Amsterdamse bos, wordt PARK21 hét groene, recreatieve centrum van een dynamische, internationale regio. Voor inwoners van Haarlemmermeer maar ook ver daarbuiten.

PARK21 is een initiatief van de Gemeente Haarlemmermeer en maakt deel uit van de Metropoolregio Amsterdam. Het eerste deel van het park is al in gebruik. 

Meer informatie op www.park21.info

Follow Landschapstriënale 2017 
Facebook  
Twitter 

Curatoren
Rob van Aerschot, Kirsten Bekkers (PARK21)
Paul Gerretsen (Vereniging Deltametropool)
Rob van Leeuwen (Morgenster Landschap)
Yvonne Lub (Podium voor Architectuur).
 

Hoofdpartners
Gemeente Haarlemmermeer – PARK21, Metropoolregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rabobank en RCE – Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Sponsors
BPD, Poppodium Duycker, Stichting NH Bos, Tuincentrum Suidgeest en Wilgenhaege.

Programmapartners
Het uitgebreide programma komt tot stand dankzij diverse programmapartners. 
Zie de website voor een overzicht.Met veel dank aan de familie Molenaar die haar landgoed speciaal voor de Landschapstriënnale ter beschikking stelt. 

 
terug naar overzicht


Deel dit