19 maart 2013
Nominaties SHARE Award 2013 bekend
Genomineerd: Better Place
Better Place heeft het eerste batterij wisselstation in Nederland op Schiphol geopend in de zomer van 2012. Dit batterij wisselstation valt binnen het eerste Europese CO2 reductie project dat deels wordt gefinancierd uit het “Trans-European Transport Network programma” van DG Move van de Europese Commissie. Hiermee maakt Better Place het voor taxibedrijven mogelijk om zonder extra laadtijd onbeperkt elektrisch te kunnen rijden tussen Schiphol en Amsterdam. Voor dit project stelt zij 10 Renault Fluence ZE met verwisselbare batterijen beschikbaar aan drie deelnemende taxibedrijven; Connexxion, Bios en TCA. Hiermee bewijst Better Place dat zij niet alleen een mooi duurzaam product heeft, maar ook durft te pionieren met nieuwe concepten in Haarlemmermeer.

Genomineerd: Nijssen Recycling B.V.
Nijssen Recycling B.V. – Recycling.NL uit Nieuw-Vennep is ontstaan in 2003 uit het samengaan van twee familiebedrijven (Brantjes en Nijssen) met een geschiedenis in de papierrecycling die terug gaat tot 1964. Op het gebied van gescheiden inzameling is het bedrijf inmiddels toonaangevend in de Randstad. De regio waar zij actief zijn op het gebied van inzamelen en verwerken van vrijwel alle soorten secundaire grondstoffen. Primaire focus hebben zij op het gebied van de inzameling van papier, plastics, hout en groenafval. Het bedrijf hanteert de slogan: “Als de mens in evenwicht met de natuur wil leven, dan is recycling een noodzaak”. Het werken met gesloten kringlopen zit in de genen van het familiebedrijf. Met deze sterke overtuiging zijn de ruim 80 medewerkers elke dag aan het werk om een hoge kwaliteit van dienstverlening en een hoog efficiencyniveau te koppelen aan een duurzaam grondstoffenbeleid voor onze individuele klanten. Naast Recycling heeft Nijssen ook een zusterbedrijf Brantjes Datavernietiging B.V. – Vernietigen.COM een specialistisch bedrijf. Of het nu gaat om de bedrijfsmatige vernietiging van archief, hardware, bedrijfskleding, medicijnen, cosmetica of andere producten. Hierbij wordt er uiteraard op gelet dat de restproducten als grondstof zo goed mogelijk kunnen worden her verwerkt verder in de keten.

Genomineerd: Timpaan, de andere ontwikkelaar
Timpaan is echt een andere ontwikkelaar. Doordat de aandelen in handen zijn van de Stichting Timpaan, is het mogelijk iets moois te doen met de winst. Projecten kunnen extra kwaliteit krijgen, zodat gebouwen en hun omgeving de toekomst aan kunnen. Ook voor het nastreven van maatschappelijke doelen is geld beschikbaar. Naast deze insteek van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, is Timpaan ook actief als duurzame ontwikkelaar. Door niet aflatende inzet van Timpaan is het project  van de Multifunctionele accommodatie De Boshoeve van de grond gekomen. Dit is een geïntegreerd kinderdagverblijf voor 4 leeftijdsgroepen, buitenschoolse opvang, natuurwerkplaats en ondersteunde kantoorfuncties op de verdieping. Allemaal duurzaam ontwikkeld. In dit kinderdagverblijf hebben kinderen met een beperking de medische begeleiding bij de hand én kunnen ze meedraaien met leeftijdsgenootjes zonder beperking. Samen ontdekken ze de natuur tussen kippen en konijnen en in de eigen moestuin. Die natuurwerkplaats biedt jongvolwassenen met een beperking ook nog eens een zinvolle dagbesteding. Het gebouw zelf levert energie en zuivert lucht en water, volgens de principes van cradle2cradle. Op de ruime verdieping zijn ondersteunende kantoorfuncties, buitenschoolse opvang en cursussen mogelijk, ook voor de buurt. De bedenker van dit project is ook geen onbekende van de SHARE Award. Dit concept is namelijk ontwikkeld door de winnaar van de eerste Award, Joost Valk.


terug naar overzicht