26 augustus 2016
Duurzame friet uit HLMRmeer op Mysteryland
Waarom producten van ver halen als het van dichtbij kan? En het is nog duurzaam ook! Festivalgangers van de Holy Ground camping op Mysteryland dat dit weekend plaatsvindt, krijgen friet uit Haarlemmermeer. De gehele productie van het festival is geprint op Haarlemmermeers olifantsgras. Gert-Jan Petrie leverde donderdag twee ton Victoria-aardappelen aan de camping van Mysteryland. Vrijdag bracht hij voor de zekerheid nog een halve ton extra zodat er geen ´nee´ hoeft te worden verkocht. “De aardappels zijn op circa 500 meter afstand van het festival aan de IJweg geteeld. Omdat ze zo jong zijn, hebben we ze met de hand geoogst.”

Miscanthus
Duurzaamheid past helemaal in de bedrijfsvoering van het tweedaagse festival. Zo komt het olifantsgras dat is gebruikt voor het papier bij de productie van grond naast het festivalterrein. Het is geteeld door de Miscanthusgroep, een coöperatie van boeren uit Haarlemmermeer. Olifantsgras heeft een luchtzuiverende en geluidverminderende werking. Het is ook een diervriendelijke oplossing in de strijd tegen ganzen rondom Schiphol.

Greenpeace
Ook nieuw dit jaar is dat Mysteryland een samenwerking heeft met Greenpeace. De organisatie wil festivalbezoekers bewust maken van de manier waarop met energie, voedsel, materiaal en de omgeving wordt omgegaan. Lyke Poortvliet, Sustainability Manager bij ID&T: "Als organisatie kun je de wereld veranderen, maar we hebben elkaar hard nodig om het verschil te maken. Ons doel is te laten zien dat feest en een positieve impact leveren op het milieu hand in hand samen gaan.” Ook worden bezoekers opgeroepen afval te scheiden in de gereedstaande bakken. “Veel materiaal kan worden hergebruikt, maar niet als het vertrapt in het gras ligt.”

Maatregelen
Een greep uit de andere duurzame maatregelen: bezoekers kunnen online via BlaBlaCar afspreken gezamenlijk te reizen. Voor festivalgangers is er gratis kraanwater en ze kopen een beker voor hergebruik tijdens het festival. De camping draait voor 100% op biodiesel gemaakt van gerecycled vetten. Daarnaast worden ook andere alternatieven ingezet zoals de Wattsun en de Renovagen: dit zijn uitrolbare zonnepanelen. Op de festivalcamping staan KarTents gemaakt van gerecycled karton die na afloop geheel kunnen worden gerecycled.

Zijn er spullen nodig, dan kan men in een kringloopwinkel terecht. Een deel van de collectie in de winkel bestaat uit achtergelaten campingspullen van eerdere festivals. Er kunnen ook spullen naar toe die teveel of niet meer nodig zijn. Dat dit principe werkt, bleek vorig jaar toen het campingterrein op maandag al schoon was. Samen met 10,000 HOURS organiseert Mysteryland voor het festival een vrijwilligersdag en na het festival zorgt deze organisatie  dat alle ingeleverde spullen van de Camping Recycle Store bij kwetsbare mensen uit de samenleving terechtkomen.

Gert-Jan Petrie en Lars Kraak oogsten de jonge aardappelen voor de friet op Mysteryland (foto Jur Engelchor).terug naar overzicht