05 december 2016
Inspirerende verhalen tijdens SHARE meets
Tijdens de eerste SHARE meets op 2 december in de Circular EXPO kregen de deelnemers drie inspirerende verhalen voorgeschoteld van duurzame pioniers in de polder. Over olifantsgras (miscanthus) als grondstof voor giraffevoer, huizen bouwen van stro en de mogelijkheid om duurzame wegen te maken. Dat er behoefte bestaat om vaker bij elkaar te komen en ervaringen, successen en dilemma’s te delen, blijkt wel het feit dat de inschrijving voor SHARE meets al na anderhalf uur vol was, constateerde wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) in zijn openingstoespraak. Naast de jaarlijkse SHARE bijeenkomst is er voortaan twee à drie keer per jaar een SHARE meets. Op deze ‘kleine SHARE’ gaan ondernemers, de gemeente en andere betrokken partijen met elkaar in gesprek over kansen en mogelijkheden voor de circulaire samenleving.

Coalities
“Haarlemmermeer heeft de sterkste lokale economie van Nederland en de Metropoolregio Amsterdam is één van de sterkste regionale economieën van Europa. Dat biedt enorme kansen én een grote verantwoordelijkheid om samen te werken aan een duurzame wereld”, aldus wethouder John Nederstigt. “Er gebeurt al heel veel, maar er moet méér en het moet sneller. Daarvoor zijn coalities en verbintenissen nodig, ruimte om te experimenteren en uitwisseling van ervaringen en inzichten.” Het programma van SHARE meets bood daarom behalve de drie presentaties ook volop gelegenheid om na afloop met elkaar te netwerken.

Succesverhaal
Gert-Jan Petrie deelde met de zaal het succesverhaal van de Miscanthus Groep: een coöperatie van boeren die miscanthus (olifantsgras) verbouwt in de buurt van Schiphol. Dit manshoge gewas is geluiddempend, houdt ganzen weg uit de omgeving van de luchthaven, ‘vangt’ veel CO2 uit de lucht en is óók nog eens een prima grondstof die in tal van toepassingen kan worden gebruikt. Van beton tot papier en voer voor giraffen. “Wij leveren aan dierentuinen in heel Europa.”

‘Volhoudbaar’
De truc om die toepassingen te vinden is volgens Petrie: alles weggeven wat je hebt. “Iedereen die dat wilde kon van ons de miscanthus krijgen om ermee te doen wat ze wilden. Van 90 procent van hen hebben we vervolgens niets meer gehoord, maar met de overige tien procent doen we nu zaken.” Petrie benadrukte dat duurzaam ondernemen óók betekent dat je er geld mee moet verdienen. Anders is het niet ‘volhoudbaar’ - een mooi Zuidafrikaanse term voor ‘duurzaam’.

Huis van stro
Paul Zwetsloot van Ecovolt nam zijn toehoorders mee op een ‘reis’ die hij samen met zijn vrouw maakte bij het bouwen van een circulaire woning. “Een huis met een optimaal binnenklimaat, gebruikmakend van wat de omgeving biedt.” Hij liet zich daarbij inspireren door de Zweedse ‘eco-architect’ Anders Nyquist. Samen met architect Joost Valk en een bouwteam ontwierp Zwetsloot een woning met een houten frame en blokken geperst stro op een schuimbetonnen fundering. Een bouwmethode die volgens Zwetsloot ook prima op grotere schaal toepasbaar is in woonwijken. Hij pleitte ervoor dat de bouwwereld de CO-2 voetafdruk van gebruikte materialen inzichtelijk maakt, wat nu nog nauwelijks het geval is.

Kilometer
“Wie heeft voor ons een kilometer?” vroegen Menno van der Valk (Advin) en Erik-Jan van der Linden (Enginn). Die kilometer hebben zij nodig om te laten zien dat de ‘circulaire’ weg morgen al realiteit kan zijn. Een circulaire weg (een duurzame weg) is een weg die met veel minder grondstoffen wordt gemaakt, die bovendien weer kunnen worden hergebruikt als de weg moet worden vervangen. Zo’n weg is nu al te maken volgens Van der Valk en Van der Linden, maar overheden dwarsbomen dit door hun aanbestedingseisen. Zij willen wel innovatie, maar willen óók bewijzen zien. Een van de deelnemers liet weten dat Schiphol Trade Park nu bezig is met een circulaire aanbesteding en nodigde Van der Valk en Van der Linden van harte uit om met hen in gesprek te gaan. Ziedaar het eerste contact is gelegd: SHARE meets!

De volgende SHARE meets is in maart 2017 en over het programma wordt nu volop nagedacht.


terug naar overzicht