14 november 2014
Wethouder Nederstigt geeft startsein onderzoek effecten planten in de klas
Wethouder John Nederstigt heeft de tiende groene wand onthuld die de afgelopen weken in tien basisscholen in Haarlemmermeer zijn geplaatst. Hij gaf daarmee het startsein voor een onderzoek naar de effecten van planten in de klas. Luchtkwaliteit in klaslokalen is een groot probleem. Scholen hebben vaak verouderde luchtfilteringsystemen en het aantal leerlingen per klaslokaal is toegenomen. Onderzoek heeft aangetoond dat er een directe relatie is tussen luchtkwaliteit en leerprestaties. Dit project wil laten zien dat een plantenwand in de klas voor scholen een betaalbare en effectieve oplossing is om op een redelijk eenvoudige manier de luchtkwaliteit te verbeteren.

De gemeente Haarlemmermeer wil dat scholen duurzaam, gezond en groen zijn. “Samen met scholen willen we werken aan verduurzaming. Met dit project maken we groen in de klas voor scholen toegankelijker samen met ouders, bedrijven, studenten en schoolbesturen”, aldus wethouder Nederstigt. De basisscholen die meedoen met het project zijn: De Wilgen, Juliana van Stolbergschool, dr. Plesmanschool, De Optimist, De Zevensprong, 1ste Montessorischool, De Zwanenbloem, CBS Immanuël en Op Dreef.

Onderzoek
Tijdens het project onderzoeken prof. dr. Agnes van den Berg en prof. dr. Bert van Duijn van Fytagoras, samen met vier stagiaires van het Wellant College via het Groen onderwijscentrum, de kwalitatieve en kwantitatieve effecten van het plaatsen van een plantenwand in de klas. Naast metingen van de luchtkwaliteit en testen van bijvoorbeeld de houdbaarheid van de planten, nemen de studenten ook enquêtes af onder leerkrachten en leerlingen.

Elektriciteit uit planten
Om de leerlingen bewuster te maken van duurzaamheid en van wat planten doen, geeft het project de leerkrachten ook lesmateriaal. Ze zijn zelfs de eersten die gaan werken met het bijzondere lespakket dat het bedrijf Plant-e  beschikbaar stelt. Hiermee kunnen de leerlingen elektriciteit opwekken uit levende planten.

Initiatiefnemers
Het project ‘Groene wanden in de klas’ is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer, FloraHolland, Greenport Aalsmeer, Stadsregio Amsterdam en Into Green (een platform van Branchevereniging VHG voor ondernemers in het groen en VGB, de branchevereniging voor de groothandel in bloemen en planten). Het is de bedoeling dat de ervaringen van dit project leiden tot een systeem dat ook voor andere scholen bruikbaar is. Into Green zal laten zien hoe andere scholen net zulke plantenwanden kunnen aanschaffen via bijvoorbeeld crowdfunding.


terug naar overzicht