01 oktober 2008
Nieuwe TNT kantoor combineert LEED en Greencalc+
Een gebouw, drie partijen, twee duurzaamheidsadviezen. Op dit moment leggen het Consortium Triodos/ OVG, TNT Real Estate en Architectenbureau Paul de Ruijter de laatste hand aan het definitieve ontwerp van het eerste Green Office van TNT op Beukenhorst Zuid in Haarlemmermeer. Dat duurzame gebouw telt straks 17.000 vierkante meter, verdeeld over vijf verdiepingen. Grootste uitdaging was voldoen aan zowel duurzaamheidadviezen van het Amerikaanse LEED als van het Nederlandse Greencalc+. ,,We zijn de eerste in Nederland die deze twee in een gebouw weten te combineren. Daar zijn we trots op.’’ 

Het combineren van de Amerikaanse LEED advisering en de Nederlandse Greencalc was lastig, erkent ook Cees van der Spek van OVG. ,,Wij willen voldoen aan alle eisen voor een LEED Platinum en een Greencalc > 1000 punten. Het was een zoektocht naar de juiste afstemming van ontwerp, techniek, kosten en vraag van de klant. Daarbij moet het gebouw natuurlijk zowel qua esthetiek als kosten marktconform zijn. Duurzaam ontwerpen is als je wilt voldoen aan de 1000 punten Greencalc+ echt een uitdaging. Soms moet je bepaalde concessies doen. Uiteindelijk is het toch nog snel en constructief gegaan. Ook eindgebruiker TNT heeft veel expertise ingebracht en was erg gemotiveerd om te voldoen aan Greencalc+. Zij zagen het als een uitdaging om samen tot een duurzaam ontwerp te komen.’’ In het gebouw worden allerlei bestaande en nieuwe maatregelen nauw op elkaar afgestemd zoals het toepassen van bepaalde materialen, het opwekken en het gebruiken van energie.

Ontmoetingsplaats
Het nieuwe, duurzame TNT Green Office komt in een inspirerende omgeving. ,,Het open en lichte gebouw komt bijna aan de Geniedijk, dat staat op de Werelderfgoed lijst van Unesco. Bovendien ligt het kantoor aan de ene kant aan een plein en aan de andere zijde aan het water van de Taurusavenue. Het gebouw wordt echt een ontmoetingsplaats, transparant en duurzaam in een groene omgeving. En dat met het NS station Hoofddorp op loopafstand.’’ Als alles volgens planning verloopt, start de bouw voorjaar 2009. Oplevering is waarschijnlijk medio 2010.


terug naar overzicht