12 december 2013
Nominaties Groenste Idee van Haarlemmermeer bekendgemaakt!
De vijf genomineerden van het Groenste Idee van Haarlemmermeer zijn bekend! Inwoners, organisaties, instellingen en bedrijven konden tot 1 november energiebesparende ideeën indienen. De 5 genomineerden zijn gekozen uit 46 ideeën. Het Groenste Idee van Haarlemmermeer biedt subsidie en investeringsruimte voor bewoners, bedrijven, organisaties en instellingen die zelf concreet willen bijdragen aan het verduurzamen van de directe woon-, werk-, leer- en leefomgeving in Haarlemmermeer. Maart volgend jaar is bekend hoeveel aan crowdfunding door de individuele ideeën is opgehaald en hoeveel aan subsidie en voorfinanciering tegen een rente van 2% de genomineerden nog nodig hebben om hun plan uit te kunnen voeren. In totaal is er € 100.000 aan subsidie beschikbaar en € 150.000 aan voorfinanciering.

De genomineerden die doorgaan met crowdfunding zijn:

1. Groenste Straat van Haarlemmermeer
Michel Braam. Het realiseren van zonnepanelen op de daken van Frederiksveld om de status van 'groenste straat' van Nieuw-Vennep te krijgen. Deze genomineerde heeft de door firma Creco gedoneerde elektrische scooter gewonnen als één van de eerste inzendingen.
 
2. Biologische tuin voor en door buurtbewoners
Miriam Geurts: Een biologische groente- en fruittuin opzetten op braakliggend terrein ergens in Nieuw- Vennep voor en door buurtbewoners, die meehelpen aan onderhoud en oogsten.
 
3. Kippen houden is een eitje
Olivier Wegloop, Maurits Groen en Ruud Zanders: ook met een kleine tuin in de stad is kippen houden een eitje. Vanuit Kipster begeleiden we je online stap voor stap, zodat je het meeste uit je kippen haalt. Reken op 5 eieren de kip per week. Kipster is een initiatief van: Maurits Groen, duurzaam ondernemer en nummer 3 in de duurzame 100 van Trouw in 2013. Olivier Wegloop, mede oprichter van het bekende Boomerang en zelfstandig ondernemer van communicatiebureau voor duurzame initiatieven. Ruud Zanders, opgegroeid tussen de kippen, lector Gezonde Pluimveehouderij en eigenaar van Pluimhuis voor duurzame eieren- en pluimveevleesconcepten.
 
4. Stint: elektrische bolderwagen voor het dorp Zwaanshoek
Donja Maerten: omdat openbaar vervoer in Zwaanshoek niet optimaal is en de school, BSO en misschien wel alle kinderen van Zwaanshoek soms het dorp uit willen, is het idee ontstaan voor een elektrische bolderwagen (Stint genaamd). Voor 10 kinderen en een begeleider. http://www.stint.nl/

5. Zonnestalling voor elektrisch vervoer voor kinderdagopvang de Boshoeve
Joost Valk: De Boshoeve maakt volledig gebruik van zonne-energie voor verlichting, verwarming en apparaten. Nu is zonnestalling bedacht waar de elektrische fietsjes en Stints direct door zonlicht kunnen worden opgeladen. Deze zonnestalling kan als demonstratie locatie gaan fungeren.

Meer informatie: http://www.groensteidee.nl/ en www.oneplanetcrowd.nl

 


terug naar overzicht