20 mei 2015
Schiphol, Philips en Cofely sluiten circulaire lichtdeal
Wie een glimp van de toekomst wil opvangen hoeft straks niet verder dan Schiphol. Binnenkort loop je in de terminal onder 'circulaire verlichting', die is energiezuinig en nog prettiger voor je ogen ook. De luchthaven gaat de verlichting huren van Philips, waarbij Cofely het onderhoud doet. Philips-CEO Hans de Jong maakte deze bijzondere samenwerking bekend tijdens de bijeenkomst Circulair ondernemen & inkopen van het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) van MVO Nederland.

Schiphol, Philips en Cofely vinden elkaar in hun ambitie naar verduurzaming en passen daarbij circulair economische principes toe. De samenwerking circulaire verlichting betekent dat Schiphol licht inhuurt van Philips. Philips blijft eigenaar van de armaturen en installaties en draagt samen met Cofely zorg voor de prestaties en levensduur van het systeem. "Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens in de wereld te worden. Wij geloven in een circulaire economie en willen ook een actieve rol spelen bij het realiseren daarvan," zegt Jos Nijhuis, CEO en president-directeur van Schiphol Group.

Zuiniger en prettiger
Dankzij herbruikbare materialen en energie-efficiënte LED-verlichting realiseert Philips 50% energiebesparing. En niet onbelangrijk: het vernieuwde lichtdesign biedt een verbeterde lichtbeleving. Philips-CEO Hans de Jong schetste in Eindhoven een circulaire toekomst vol smart LED-verlichting, die gebouwen transformeren tot cityfarms en zo bijdragen aan de groeiende vraag naar vers voedsel in verstedelijkte gebieden.

Goed voorbeeld doet volgen

Op de GBN-bijeenkomst vertelden ook Alliander, het ministerie van Infrastructuur & Milieu en het ministerie van Defensie hoe zij de transitie naar een circulaire economie voor zich zien. Welke mogelijkheden hier liggen voor bedrijven en hoe hun organisaties hieraan bijdragen. Het ministerie van Defensie zamelt uitrustingen van hun medewerkers na gebruik in om te recyclen. Een deel daarvan wordt verbrand vanwege veiligheid en materiaalkeuze. "Zonde van de grondstoffen", zegt luitenant-kolonel Rob van Arnhem. Hij werkt daarom aan het opzetten van een circulaire keten rondom de uitrustingen, en nodigde de textielindustrie uit om samen met het ministerie op te trekken naar een circulaire inkoop en verwerking. Van Arnhem sloot af met de ambitie dat ook Handhaving en Politie in de voetsporen van Defensie zullen treden.

Circulair Ondernemen
De tendens onder de sprekers en in de zaal was er een van samenwerken en zoeken naar innovatieve oplossingen om tot circulair ondernemen te komen. In de woorden van Hans de Jong: "Het out-of-the-box denken en zoeken naar circulaire modellen levert soms wat gedoe op, maar het doel bereiken en zien dat het meer oplevert dan verwacht, dat is alle moeite meer dan waard."

Bron: MVO Nederland


terug naar overzicht