24 mei 2015
Productiesysteem micro-wieren in gebruik
In Rijsenhout is een productiesysteem voor micro-wieren in gebruik genomen: een waterbassin met algen. Het bassin is gerealiseerd door Algae Innovations Haarlemmermeer (AIH), een initiatief van Robert Baard. Micro-wieren, ook wel algen genoemd, zijn microscopisch kleine waterplantjes die door deling razendsnel groeien op water en lucht. Ze hebben geen bestrijdingsmiddelen nodig, kunnen het hele jaar door geoogst worden en nemen 5x meer CO2 op dan een gewoon bos.

Het algen-bassin is gebouwd in een kas van de Rijsenhoutse kweker Marinus Bevelander. De kas stond 8 jaar leeg omdat de potplanten die er groeiden, niet meer voldoende opleverden. Door de wieren krijgt de kas een tweede leven. Micro-wieren bevatten hoogwaardig eiwit, onverzadigde vetzuren (omega-3), vitaminen en koolhydraten. Ze kunnen dus worden gebruikt in de voedingsindustrie. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Maar ook in cosmetica, of de toepassing die de wieren op deze foto krijgen, als natuurlijke gewasverzorging. Gewassen groeien er beter en sneller door.

Meermaker, het investeringsfonds gemeente Haarlemmermeer, is co-financier is van het project. Meermaker is opgericht om duurzame projecten die rendabel zijn maar vanwege het innovatieve karakter geen 100% financiering uit de markt kunnen halen, een zetje te geven.

Kijk op www.meermaker.nl voor de voorwaarden voor co-financiering.

Op de foto, vlnr: Jan Terlouw (“wat een mooie stap, dat stemt mij optimistisch in een zorgelijke wereld”), Andrea van de Graaf (Meermaker), John Nederstigt (wethouder duurzaamheid) en Robert Baard (AIH).


terug naar overzicht