30 januari 2013
Haarlemmermeer; ruim 32 miljoen voor Duurzame innovatie
Op 24 januari besloot de gemeenteraad van Haarlemmermeer positief over de oprichting van het Duurzaam (energie) Bedrijf Haarlemmermeer (DeB). Dit unieke bedrijf zorgt ervoor dat negen concrete projecten op het gebied van duurzaamheid in de Haarlemmermeer tot stand komen. Hiervoor is in totaal 32 miljoen beschikbaar. Het bedrag is tot stand gekomen door een combinatie van een gemeentelijke investering van 3,3 miljoen euro en een vertienvoudiging van deze investering vanuit het bedrijfsleven. De geïnvesteerde gelden dienen tussen 2 en 15 jaar terug verdiend te worden.

De eerste revenuen worden in 2014 terug verwacht en kunnen dan opnieuw worden geïnvesteerd. Hiermee wordt een stevige impuls gegeven aan de lokale ondernemers en inwoners op het gebied van duurzame innovatie in een moeilijke economische tijd. Lokale bewoners, bedrijven en instellingen profiteren hiervan. Wanneer de projecten die nu klaar liggen, worden gerealiseerd, haalt de gemeente haar doelstellingen voor duurzame energie productie en CO2 reductie voor 2014 en verder.

Wethouder John Nederstigt: “Deze opzet van het Duurzaam (energie) Bedrijf is uniek in Nederland, omdat zowel een bedrijf wordt opgericht als de volledige financiële bijdrage van de gemeente en partners meteen is geïnvesteerd. Door de gemeentelijke deelname in deze projecten wilde de markt in deze tijd ook graag investeren, waardoor de investering tien keer hoger is geworden.”
 
Andrea van de Graaf, kwartiermaker Duurzaam (energie) Bedrijf: “Negen ondernemers staan te trappelen om hun duurzame projecten op te starten in Haarlemmermeer. Ze realiseren niet alleen veel schone stroom in de polder, waar alle bewoners en bedrijven van kunnen profiteren, maar ook werkgelegenheid en bewustwording. We geven duurzaamheid een gezicht. Dit is samen waarde creëren in optima forma!”


terug naar overzicht