06 november 2015
Vreeken Sierteelt uit Rijsenhout 30% goedkoper belichten met gelijkspanning
Vreeken Sierteelt uit Rijsenhout gaat volledig draaien op gelijkstroom. Hiermee kan de kwekerij tot 30 procent energie besparen. De bouvardiakwekerij Vreeken Sierteelt wordt aangesloten op een eigen gelijkspanningsnetwerk. Daarmee is Vreeken het eerste bedrijf ter wereld waar sprake is van een compleet gelijkspanningsnet, meldt de gemeente Haarlemmermeer in een persbericht. Vreeken Sierteelt in Rijsenhout gebruikt al langer gelijkstroom voor de belichting in de kwekerij. Door het succes ervan, bouwt de eigenaar zijn hele kwekerij van 2,2 hectare om voor het gebruik van gelijkspanning.

Efficiënte belichting
In de glastuinbouw, een energie-intensieve sector, valt volgens de gemeente veel winst te behalen door efficiënter energiegebruik: “Door het gebruik van gelijkstroom, wordt direct een besparing van 5 procent gerealiseerd, omdat er – in tegenstelling tot wisselspanning – geen transformatieverliezen zijn”, schrijft de gemeente. In de glastuinbouw zou deze besparing verder oplopen tot 30 procent, omdat de belichting in de kassen veel efficiënter kan worden ingezet. Zo kunnen kwekers de verlichting traploos dimmen, waarbij geen energie verloren gaat. Daarnaast kunnen ze de verlichting zonder verlies aanpassen aan de daadwerkelijke behoefte van een plant.

Een ander voordeel is dat gelijkspanningsnetten volledig zijn toegerust op het gebruik van zonnepanelen en windmolens, die gelijkstroom opwekken. Een volgende stap is dan ook dat de energie wordt verkregen uit zonnepanelen en dat andere kwekerijen op het gelijkspanningsnet worden aangesloten.

Bron: wwww.duurzaambedrijfsleven.nl


terug naar overzicht