30 januari 2014
3000 huurwoningen Ymere leveren eigen energie
Op vrijdag 10  januari 2014 hebben Meermaker, Ymere en gemeente Haarlemmermeer de start gemaakt van een uniek zonnepanelenproject in Nederland waarbij 3.000 huurwoningen van zonnepanelen worden voorzien. Die leveren per jaar tussen 40 en 100 procent van de elektriciteitsbehoefte en tevens minder CO2 uitstoot.  Het levert de huurder per direct een lagere energierekening tot tientallen euro’s per jaar. De eerste huurders  in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch hebben de panelen inmiddels op hun dak. Vijftig bewoners uit de buurt hebben hiervoor een overeenkomst met Meermaker afgesloten: zij kiezen allen voor schone, goedkope en lokaal opgewekte zonnestroom.

5 Miljoen kWh zonnestroom in Haarlemmermeer
Ymere heeft in Haarlemmermeer ongeveer 4.000 eengezinswoningen met een geschikt dak voor zonnepanelen. Deze bewoners zullen komende twee jaar stapsgewijs een vergelijkbare aanbieding krijgen. Andrea van de Graaf: “Ons doel is om 3.000 huurwoningen te voorzien van zonnestroom. Dat zijn 24.000 zonnepanelen en ruim 5 miljoen kWh lokaal opgewekte schone stroom. Een flinke stap in de richting van een onafhankelijke duurzame energievoorziening in Haarlemmermeer”.


Wethouder duurzaamheid, John Nederstigt;  “Hier hebben we een unieke oplossing gevonden voor het verduurzamen van de gebouwde omgeving in Nederland. Haarlemmermeer is echt een koploper in Nederland op het gebied van duurzaamheid, want we hebben niet alleen plannen, maar voeren die uit. Op dit moment lopen meer dan 100 projecten om de gehele samenleving en economie te verduurzamen. Dat doet de gemeente niet alleen, maar samen met lokale partners. Waarom? Omdat het loont, voor iedereen en omdat duurzame innovaties een nieuwe economische pijler is.”


Hoe werkt het?
Op een dak van een huurwoning van Ymere plaatst Meermaker acht zonnepanelen. Zonder dat de huurder, noch de eigenaar Ymere, zelf hoeft te investeren. Die leveren per jaar ongeveer 1675 kWh elektriciteit. Aan Meermaker betaalt de huurder een vaste lage vergoeding per maand. Omdat het maandelijks voorschotbedrag van de huurder meer daalt dan de vergoeding aan Meermaker, heeft de huurder per direct een lagere energierekening. Het voordeel loopt op tot tientallen euro’s per jaar.


terug naar overzicht