25 juni 2014
SHARE 2014 Gunter Pauli: van vision to reality
Professor Gunter Pauli liet met succesvolle projecten zien dat duurzaamheidsdenken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. “Begin met iets wat in de omgeving veel voor handen is. Substitute something with nothing. Dát is de kern van de Blauwe Economie.” Water maken uit lucht door een bamboeconstructie? Urine filteren door fietsbanden? Algen produceren in leegstaande kassen door het vergisten van broodafval? Volgens Pauli kan het allemaal als we elkaar inspireren. “De kracht van dit gebied is de concentratie van bedrijven. Veel bedrijven kennen elkaar. Dat geeft meer actiebereidheid, meer inspiratiekracht. Die pluspunten moet je inzetten.”

“Ik denk dat we naar een wereld moeten waarin we durven te experimenteren onder de voorwaarde dat we alleen materialen gebruiken die lokaal aanwezig zijn. We gaan dus geen speciaal gras uit het buitenland importeren om hier het probleem van fijnstof op te lossen. Dat is nou een mooie uitdaging aan de lokaal gevestigde bedrijven. Zet dan wel het traditionele zakenmodel voor even opzij, want het is dringend noodzakelijk dat we verscheidene krachten en kennis samenbrengen. Die moeten ingezet worden om een kenniscentrum op te zetten dat dat probleem van fijnstof gaat oplossen. Dat moeten dus niet alleen experts zijn op het gebied van fijnstof, maar ook experts op heel andere gebieden."

Fijnstof
"Wat we hier doen is niet gewoon ondernemen.  Wat we hier doen is ondernemen met visie om fundamenteel iets te veranderen.  We zijn hier om de spelregels te veranderen. Neem bijvoorbeeld fijnstof. Het is tijd dat iemand het leiderschap neemt . Je hebt 150 planten nodig om fijnstof uit de lucht te halen.  Maar het zijn allemaal planten met brede bladeren.  Die hebben jullie. Dit is team work dat buiten de traditionele zaken gaat. Zo is er een bedrijf dat een business model heeft gemaakt op het gratis verstrekken van luiers aan kinderen. En wat krijg je terug ? Vruchtbare aarde. Wij kunnen het luierprobleem oplossen en krijgen daar vruchtbare aarde en zuiverende planten voor terug. Planten die fijnstof elimineren, de gezondheid van kinderen garanderen en kassen jobs geven."

Bekijk hier de samenvatting van Gunter Pauli ‘s SHARE 2014 Masterclass. 


terug naar overzicht