01 maart 2009
Beukenhorst-Zuid volop in ontwikkeling
Beukenhorst-Zuid, het meest duurzame kantorenpark van Nederland, krijgt langzaam vorm. Partijen als Dura Vermeer, OVG/ TNT, Fortress/ Irdeto en BAM Vastgoed ontwikkelen op Hoofddorps jongste A-locatie energiezuinige en duurzame kantoren. Ook een hotel en congrescentrum van het allerhoogste niveau behoren tot de plannen. Natuurlijk past alles binnen een groene omgeving. Daarmee onderstrepen de partijen het adagium van de gemeente Haarlemmermeer: ‘Intenties en ambities zijn mooi, maar het gaat om commitment, feitelijke actie en het waarmaken van die duurzame ambities.’

Het landschap is in Beukenhorst-Zuid minstens zo belangrijk als de te ontwikkelen kantoorlocaties. Groen en water zijn de verbindende elementen in dit plan, meent wethouder Arthur van Dijk van de gemeente Haarlemmermeer. ,,Sommige groene zones hebben een breedte van 35 meter. Daarbinnen worden een heel wandelgebied en verschillende tuinen aangelegd.’’ De gemeente bepaalt de kaders waarbinnen de partijen hun plannen realiseren.

Hotel en congrescentrum
Op Beukenhorst-Zuid komt een omvangrijk en duurzaam hotel- en congrescentrum. BAM Vastgoed is de ontwikkelaar van het 400 kamers en vier sterren tellende hotel en congrescentrum. In totaal beslaat het complex 21.000 vierkante meter. 250 auto’s vinden een plek op een Park & Ride-terrein. Een internationaal concern – binnenkort wordt bekend welke - verbindt haar naam aan het hotel en congrescentrum. Oplevering is naar verwachting 2011.

Irdeto
Het door MIII Architecten ontworpen en door Fortress ontwikkelde nieuwe hoofdkantoor van multimediabedrijf Irdeto is naar alle waarschijnlijkheid al deze zomer klaar. Dit duurzame gebouw, bestaande uit 3 vleugels met 6 verdiepingen, heeft een vloeroppervlakte van 10.000 vierkante meter. 300 medewerkers kunnen straks aan de slag in het kantoor, waarvan de houten vliesgevel een van de meest in het oogspringende uiterlijke kenmerken is. Minder opvallend is de aanwezigheid van duurzame installaties in het gebouw, het atrium en het grote aantal open ruimtes. Overigens komt onder het gebouw, verdeeld over twee verdiepingen, parkeergelegenheid voor in totaal 200 auto’s, een loading dock en een warehouse facility.

Park 20|20
VolkerWessels, Reggeborgh Groep, Delta Development en de gemeente Haarlemmermeer ontwikkelen samen Park 20|20. ,,Dit wordt het eerste fullservice Cradle to Cradle (C2C) businesspark in Nederland’’, licht wethouder Van Dijk toe. In totaal 87.000 vierkante meter kantoorruimte en 5.000 vierkante meter aan faciliteiten komen in Park 20|20. Ondermeer een supermarkt, sportschool, kinderdagverblijf, eetgelegenheden en een hotel. Innovatieve technieken en onsite opwekking voorzien in de energievraag. Daaraan levert het hergebruik van reststromen en afval een belangrijke bijdrage. Ook wordt een zogenoemd ‘grijswatercircuit’ toegepast. Hiermee neemt het gebruik van drinkwater met 10% af. ,,Park 20|20 wordt uniek: het integreert duurzaam bouwen, het ontwikkelen van een inspirerende werkomgeving en een kwalitatief hoogwaardige openbare ruimte.’’ Architect William McDonough verwierf internationaal bekendheid met zijn Cradle to Cradle principes. Dit bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp en is er stellig van overtuigd dat de productiviteit van de medewerkers toeneemt door de duurzame en inspirerende werkomgeving.


terug naar overzicht