01 oktober 2015
Genomineerden SHARE Award 2015
De uitreiking van de SHARE AWARD 2015 vindt plaats tijdens het SHARE Haarlemmermeer congres op maandag 5 oktober. John Nederstigt, wethouder Duurzame Economische Ontwikkeling, reikt de SHARE AWARD uit. De vier genomineerden voor deze jaarlijkse Award houden zich bezig met producten gemaakt uit natuurlijke (biobased) grondstoffen.
 
Genomineerd voor de SHARE AWARD 2015 zijn: 

Rigo Verffabriek
Rigo Verffabriek gebruikt lijnolie voor de productie van verf. Lijnolie wordt uit de zaden van vlas geperst. Omdat vlas nog maar nauwelijks in Nederland wordt verbouwd, moest Rigo de lijnolie importeren uit Rusland en Canada. Daarom is Rigo Verffabriek drie jaar geleden zelf begonnen met het telen van vlas in Haarlemmermeer. Dit jaar is van de zaden van zeven hectare vlas 6000 liter lijnolie geperst, die wordt gebruikt in de verfproductie. De vlas wordt overigens niet alleen meer in Haarlemmermeer verbouwd. Ook op grond van Havenbedrijf Westpoort en Waternet, beiden in Amsterdam, wordt inmiddels vlas voor Rigo Verffabriek verbouwd.
 
Bambooder
Bambooder, opgericht door Marc Bokeloh, verwerkt micro-(bamboe)vezels voor hoogwaardige biobased toepassingen, zoals houtpoeder-coatings, high-solid verven, 3D-woodprinting, biopolymeren voor de automotive en andere industrieën, composieten, papier, pallets en dergelijke. Elke toepassing heeft haar eigen specifieke vezel, qua maat, lengte, dikte, kleur, geur en vochtgehalte. Bambooder onderzoekt of bamboevezels verwerkt kunnen worden in duurzame verf of gebruikt kunnen worden als materiaal voor 3D-printing.
 
StoneCycling
StoneCycling maakt kwaliteits bakstenen van puin en productie-afval. De stenen kunnen ieder gewenst design krijgen. Cofounder Tom van Soest focuste voor zijn eindopdracht voor de Design Academy in Eindhoven op circulaire aanpassingen van de bouwwereld. Indertijd stonden veel gebouwen leeg, de enige oplossing leek sloop. Tom van Soest zag het sloopafval niet als afval, maar als materiaal. Deze gedachte leidde tot de oprichting van StoneCycling in 2012. StoneCycling gebruikt sloop- en industrieel afval als ruwe materialen om producten te maken met een hogere waarde.
 
Composietbrug Schiphol Logistics Park (SLP)
Rafail Gkaidatzis ontwierp in het kader van zijn afstudeeronderzoek aan de TU Delft een brug van biobased materialen. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar welke materialen gebruikt konden worden en de technische en financiële haalbaarheid daarvan. Vooral de samenstelling van de materialen maakt de brug innovatief en bijzonder. Rafail ontwierp de brug in samenwerking met Schiphol Logistics Park (SLP), dat momenteel wordt ontwikkeld. De biobased brug komt tussen het Ringdijkpark en de Naritaweg op SLP te liggen. Zo kunnen de werknemers van SLP gebruik maken van het groene park en kunnen de bewoners van de dijk via de brug en het bedrijventerrein naar de bushalte op SLP.

SHARE AWARD winnaars in voorgaande jaren zijn: Joost Valk Architectuur, Shell Thiocrete, Park 20|20 CV, Nijssen Recycling BV en de Coöperatieve Vereniging Miscanthusgroep U.A. Zij dragen met hun innovaties en voortrekkersrol bij aan de transitie, de omschakeling naar een circulaire economie.


terug naar overzicht