25 april 2013
SHARE 2013 GESLAAGD!
Met voorbeelden uit de praktijk liet hij zien hoe we eenvoudig gebruik kunnen maken van dat wat we al hebben zodat we steeds minder hoeven weg te gooien. “Geen dure luchtfilters, maar planten om de lucht te zuiveren, herbruiken van koffieprut voor het kweken van oesterzwammen en andere paddenstoelen. Altijd verder denken dan we vandaag weten. En jongeren erbij betrekken. Niet zoeken naar nieuwe technologie uit China of Brazilië.”


Het tweede deel van de masterclass.
Klaar voor meer interactie vroeg Pauli zijn gasten om enkele problemen in Haarlemmermeer te noemen. Voortbordurend op de door iemand geroepen zorgen om zijn gezondheid door de kerosine van vliegtuigen illustreerde de professor hoe simpel duurzaamheidsdenken eigenlijk kan zijn. Waar we tegenwoordig al snel denken aan veel te dure luchtfilters, kan luchtzuivering immers ook met planten, zoals op zijn aanraden in een Zweedse school gedaan werd. “En wat bleek daar na tien jaar? Dat deze kinderen behoren tot de meest gezonde kinderen in Europa. Met als gevolg dat iedereen er wil wonen en de vastgoedprijs omhoog schiet. En dat interesseerde natuurlijk de verzekering, waarna we ook een biodiversiteit aan planten op een Zweedse luchthaven mochten plaatsen.”

Met deze en nog wat andere voorbeelden aangedragen door het publiek liet Pauli zien hoe lonend het kan zijn om te zoeken naar problemen. “Niet om ze te analyseren”, maakte hij duidelijk, “maar om ze op te lossen. Geen ellenlange haalbaarheidsstudies, maar gewoon doen. Want al doende leert men. Of zoals Nelson Mandela al zei: het lijkt altijd onmogelijk totdat het voltooid is. We moeten teruggaan naar onze fantasie en deze omzetten in realiteit door middel van wetenschap én het nemen van risico’s. Meer inkomsten genereren met wat er al is, de kosten drukken en dus de balans versterken. Dát is duurzaamheid.”

Tijdens een interactieve speeddate konden ondernemers elkaar in snel tempo ontmoeten. Om zo samen de kansen goed te benutten en verder te werken aan een duurzame regio.

Bron: Haarlemmermeer IntoBusiness


terug naar overzicht