Nobelprijswinnaar Al Gore bezoekt regio Schiphol
01 oktober 2008
Nobelprijswinnaar Al Gore bezoekt regio Schiphol
Dat er wereldwijd klimaatveranderingen gaande zijn, daarvan is iedereen wel overtuigd. Mede dankzij de film en het boek 'An Inconvenient Truth' van de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore. Op 14 oktober geeft hij in het Event Center Aalsmeer antwoord op de vraag hoe de klimaatproblemen volgens hem het beste kunnen worden aangepakt. Uiteraard neemt hij ook Nederland en de regio in zijn speech op de korrel.

Op het programma staan onder meer discussies, colleges, filmvertoningen en multimediapresentaties. De lezing duurt van 19.30 tot 23.00 uur. Het voorprogramma begint om 16.00 uur met debatten van Leaders for Nature. Onder de aanwezigen zijn ook kroonprins Willem-Alexander, ministerpresident Balkenende en bestuurders van de regiogemeenten. Tijdens het voorprogramma ondertekenen enkele vooraanstaande bedrijven een contract om klimaatneutraal te worden. Bovendien inventariseert een aantal partijen welke successen zijn behaald na het verschijnen van de film en het boek van Al Gore en hoe deze een vervolg kunnen krijgen of worden uitgebreid. Nederlandse klimaatwetenschappers geven colleges en debatteren met studenten. Kijk voor het volledige programma op www.mgmc.nl

Initiatiefnemers en founders
Al Gore komt op uitnodiging van Maurits Groen Milieu & Communicatie (MGMC) naar Nederland. MGMC is een adviserend en uitvoerend bureau, gespecialiseerd in duurzame ontwikkeling, maatschappelijk verantwoord ondernemen en milieu en tevens uitgever van de Nederlandse vertaling van Al Gore's boek. De founders in de regio, de Rabobank regio Schiphol, stichting Urgenda en de gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn ondersteunen dit initiatief. Stichting Urgenda ondersteunt en stimuleert duurzame initiatieven en heeft een concreet en urgent actieplan opgesteld om ons land de komende jaren snel duurzamer te maken. Dat doen ze aan de hand van allerlei concrete projecten. Bovendien verbinden ze mensen en initiatieven. Een groot aantal mensen heeft het actieplan, de zogenoemde Urgenda, ondertekend.

Aan de slag
Wethouder Economische zaken Van Dijk van de gemeente Haarlemmermeer is blij met de komst van Al Gore. ,,Er gebeurt in onze regio veel op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid en economie. Bovendien staat duurzaam economische ontwikkeling centraal in Haarlemmermeer. Dat is opgevallen bij de organisatoren van deze dag. De komst van Al Gore is een teken dat we als gemeente op de goede weg zijn. Hopelijk brengt het ook een soort van versnelling, een vliegwieleffect te weeg. Er wordt veel gesproken over duurzaamheid. De gemeente Haarlemmermeer is van mening dat duurzaam ontwikkelen de nieuwe norm is. Voor iedereen. Dat moeten we samen oppakken, werken aan verandering en laten zien dat duurzaam de nieuwe norm is voor de toekomst. We moeten nu vaststellen wat we over tien jaar bereikt willen hebben en daarmee aan de slag gaan. Ik zie dat liever dan dat we over tien jaar zien waar we de afgelopen tien jaar over gesproken hebben. Voorbeelden hiervan zien we bij de gemeentelijke initiatieven rondom Amsterdam Connecting Trade (ACT), Greenport Aalsmeer, maar ook bij de werklocatie Beukenhorst Zuid, waar TNT het meest duurzame gebouw ter wereld gaat neerzetten."

De bijeenkomst is voor genodigden uit de politiek en bedrijfsleven. Ook jongeren en maatschappelijke organisaties zijn uitgenodigd. Meer weten? Mail naar info@algore.nl of algore@urgenda.nl


terug naar overzicht