18 september 2015
Dream team Kaj Munk College aan de slag met ontwerp Hoofddorp Winkelstad
Drie zeer enthousiaste 5e jaars Technasium-leerlingen van het Kaj Munk College, Kim en Mike Schneider en Niels Könst, gaan aan de slag met een ontwerp voor een groen en ‘eetbaar’ Hoofddorp Centrum. Deze opdracht lijkt de leerlingen op het lijf geschreven als kinderen van een Haarlemmermeers hoveniers- en agrarisch bedrijf. Bovendien liegen hun ambities er niet om: Kim wil Architecte worden en Mike en Niels willen beiden het familiebedrijf voortzetten. Een beter team voor deze opdracht is niet denkbaar! Op vrijdag 3 september verstrekte Centrummanager Sonja Olthuis namens Stichting Ondernemersfonds Hoofddorp Centrum (SOHC) deze opdracht dan ook maar wat graag aan dit ambitieuze drietal.
 
Positionering Hoofddorp Centrum
De basis voor het drietal vormt het positioneringsdocument, waarin Hoofddorp Winkelstad in feite Hoofddorp Polderstad wordt, met het Centrum als Landhuis in de Polder. Waarom een landhuis? Een landhuis heeft kernwaarden, die belangrijk zijn voor de bezoekers van het Centrum. Kernwaarden als sfeer, groen, authenticiteit, het thuisgevoel en de verschillende ruimten van een landhuis, kunnen gekoppeld worden aan de gebiedsdelen in het Centrum. De Kruisweg wordt daarin bijvoorbeeld de oprijlaan naar het landhuis en de Grand Passage zal zeer binnenkort worden gerestyled als Oranjerie.
 
Groen Centrum met ‘eetbare’ Pluktuin
Voor het drietal is vooral de tijdens het Groene Loper Festival opgestarte eerste fase van vergroening een mooie inspiratie voor het ‘groene’ en ‘eetbare’ Centrumontwerp. Op het Polderplein-Buiten en het Marktplein werd een pluktuin met groente en kruiden ingericht, en werden potten met vlinder- en bij-aantrekkende planten en fruitbomen geplaatst. Het eerste echte poldergewas, olifantsgras, werd door de boeren van de Miscantusgroep geschonken en groeit inmiddels gestaag. Van olifantsgras wordt onder andere papier gemaakt.
 
Eindpresentatie
De leerlingen gaan met deze opdracht aan de slag voor het vak ‘Onderzoeken & Ontwerpen’. Ze krijgen de kans om praktijkervaring op te doen en kunnen intensief kennis maken met de regio. Bij dit ‘regioleren’ werken leerlingen aan een opdracht van een externe opdrachtgever die ze zelf benaderen. Mike Schneider had al goede ervaringen met de begeleiding van het NMCX Centrum voor Duurzaamheid vanwege een andere opdracht, en hij heeft zich daarom opnieuw gemeld. Gecoacht door Rudy Klaassen, projectleider duurzaamheid en onderwijs van het NMCX, werken de leerlingen aan onderzoek, acquisitie, planning, calculatie, management en uitvoering. In februari 2016 zullen de leerlingen het nieuwe groene en ‘eetbare’ Centrum voor Hoofddorp Polderstad in Pier K presenteren. “En daarna kan de schep de grond in”,  aldus Mike Schneider.
 
Oproep voor regioleerprojecten
Het NMCX biedt ondersteuning aan regioleerprojecten en doet een oproep aan bedrijven of instellingen met een vraag of probleem. Het NMCX koppelt scholieren aan deze opdrachten en begeleidt bij het onderzoeken naar een duurzame oplossing. Geïnteresseerd? Stuur een e-mail naar info@nmcx.nl.terug naar overzicht