29 januari 2013
Global Sustainability Solution Center in Haarlemmermeer

Eerste van drie wereldwijde kenniscentra duurzame innovatie strijkt neer in Nederland
Arizona State University en Haarlemmermeer slaan handen ineen

Op dinsdag 22 januari 2013 opende de grootste publieke universiteit van Amerika, Arizona State University (ASU), samen met de gemeente Haarlemmermeer het ‘Global Sustainability Solutions Center’ (GSSC) op het duurzame kantorenpark Beukenhorst-Zuid in Hoofddorp.

Het Europese centrum in Haarlemmermeer is de eerste van drie satellieten die op drie continenten verrijzen. Met de opening van het centrum geven de gemeente Haarlemmermeer en het Global Institute of Sustainability van de Arizona State University (ASU) uit de Verenigde Staten, het startschot van een langdurige samenwerking. De oprichting van de GSSC is mogelijk gemaakt door een gift van 27,5 miljoen dollar van de Rob and Melani fund of the Walton Family Foundation  (o.a. oprichters van Walmart). Het kenniscentrum moet na vijf jaar financieel zelfvoorzienend zijn.

Haarlemmermeer krijgt door de samenwerking met de grootste universiteit van de Verenigde Staten de mogelijkheid om specifieke expertise en toponderwijs op het gebied van duurzaamheid aan te bieden aan bedrijven, organisaties en burgers binnen de gemeente, de Metropoolregio Amsterdam en daarbuiten. Teams van experts gaan samenwerken aan het realiseren van effectieve oplossingen voor economische, ecologische en maatschappelijke vraagstukken. De zogenaamde ‘solution teams’ bestaan wisselend uit experts van bedrijven, organisaties, onderwijsinstellingen en kennisinstituten en wetenschappers en studenten van ASU.

De samenwerking is uniek omdat het GSSC degewenste kennis en expertise kan laten overkomen en toepassen op lokale en regionale vraagstukken op alle gebieden van duurzame innovatie. ASU zelf biedt in Amerika een integraal programma aan met focus op precies dit gebied op een faculteit  met ongeveer 1000 studenten. Het centrum in Nederland gaat de kennis die hieruit voortvloeit inzetten bij aanpak in samenwerking met ondernemers uit ten eerste de Metropoolregio Amsterdam.

Voor meer informatie www.ruimtevoorduurzaamheid.com

Heeft u (onderzoeks)vragen voor GSSC? 
Neem dan contact op met Fonz Dekkers fonz@fonzdekkers.nl |  +31 (0)6 48 34 05 34

terug naar overzicht