01 september 2016
527 Zonnepanelen wekken groot deel energie Vier Meren op
Het dak van winkelcentrum Vier Meren ligt nu boordevol zonnepanelen. Vanaf een afstand zijn ze voor voorbijgangers goed te zien. De opgewekte energie van de ruim 500 zonnepanelen staat gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 45 huishoudens. Wethouder John Nederstigt vertelt bij de officiële ingebruikname van de panelen op 31 augustus, blij te zijn dat bestaande gebouwen, bedrijfsgebouwen en vastgoed zoals het winkelcentrum, verduurzaamd kunnen worden. “En dat dit renderende keuzes zijn, die bijdragen aan de concurrentiepositie en dat dit ook huurders vasthoudt en trekt. Immers: de kosten zijn lager.” Ook is de wethouder blij met de gloednieuwe vestiging van Happy Tosti, een bedrijf met werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze worden nu ingewerkt: "Mensen krijgen hierdoor kansen en ook dát is duurzaamheid: sociale duurzaamheid."

Andere maatregelen
Om energie te besparen en het milieu minder te belasten neemt Vier Meren - naast zonnepanelen - ook andere maatregelen. Zo wordt gebruik gemaakt van windenergie en heeft het winkelcentrum oplaadpunten voor elektrische auto’s. In 2015 behaalde het winkelcentrum een belangrijk duurzaamheidscertificaat.

"Beetje beter"
Het verduurzamen van winkelcentrum Vier Meren is een belangrijk onderdeel in de strategie van eigenaar Wereldhave. Onder het motto ‘Iedere dag een beetje beter’ heeft het bedrijf zich ten doel gesteld om het energieverbruik in haar winkelcentra te verminderen met 30% (t.o.v. 2013).

“Landhuis in de polder”
De zonnepanelen sluiten ook helemaal aan bij de positionering van Hoofddorp Winkelstad om het groenste en meest duurzame winkelgebied van Nederland te worden. De Stichting Ondernemersfonds Hoofddorp Centrum werkt positioneert het Centrum als het “Landhuis in de Polder”. Centrummanager Sonja Olthuis: "Vanuit deze metafoor werken we aan de vergroening van het Centrum en maken we een stukje polder in het Centrum zichtbaar Zo vindt de bezoeker aardappelbakken met olifantsgras van de Miscanthusgroep uit de polder en werden dit voorjaar 130 oude fruitbomen geplaatst."

Zaaien en wieden
Na het succes van vorig jaar werden op het Polderplein Buiten bezoekers opnieuw uitgenodigd om mee te helpen zaaien, wieden, oogsten, plukken en eten. Sonja Olthuis: "Alles wat groeit en eetbaar is, mag door de restaurants, de ondernemers en de bezoekers geplukt en opgegeten worden. Op zondagmiddag is professionele begeleiding aanwezig. Gezinnen uit de appartementen in het Centrum en bezoekers komen regelmatig kijken, meehelpen en plukken. 'Geweldig leuk' en 'dit vindt je op geen enkel ander winkelcentrum' hoor je regelmatig. En dat is precies waar het om te doen is! Van groen wordt iedereen blij!"


terug naar overzicht