19 maart 2013
Bouwland start AirPortFarm
De behoeften die er zijn komen voort uit de trend dat cateraars steeds vaker ‘producten uit de eigen streek’ willen bestellen, als impuls voor thema’s als gezondheid, biobased economy, nieuwe kringlopen en gesloten afvalstromen. Paul Bos: ‘Wij hebben de afgelopen tijd al ervaring opgedaan met het telen van verschillende gewassen op tijdelijke gronden van Schiphol Logistics Parc, met dank aan de samenwerking met SADC en RVR loonbedrijf. De eerste uitkomsten hiervan zijn nog niet winstgevend maar wel veelbelovend, vandaar dat er nu snel meer verbindingen gemaakt moeten worden. In deze pilot leverden wij mosterd aan La Place restaurants en lijnolie (geperst van vlas) aan UrsaPaint, een duurzame verffabriek in IJmuiden, die het als muurverf levert aan een woningbouwcorporatie. Bovendien wil de catering van Schiphol nu ook grootschalig gaan bestellen, dus wordt het tijd voor een brede aanpak. En het past heel goed in de filosofie van The Blue Economy, van Gunter Pauli, die medio april naar SHARE komt. Hij zegt: ‘Met minder investeringen meer geldstromen creëren en tegelijkertijd sociaal kapitaal opbouwen. Waarbij de natuur voor hem een inspiratiebron is om te kijken hoe het werkt. En je doet het met ‘wat er voorhanden is in de regio.’ Dit klinkt voor mij als boer als muziek in de oren. Het is de bedoeling dat AirPortFarm een stevige impuls geeft aan de relatie tussen boeren en tuinders rond Schiphol en aldaar gevestigde bedrijven en instellingen. Hierbij is voedsel een belangrijk vertrekpunt, maar ook andere product/markt-combinaties zijn mogelijk.
 
Stichting Bouwland – ook als founder betrokken bij de organisatie van SHARE - nam een aantal jaren geleden met Laurens Schenk en Joost Valk ook al het initiatief om met het project ‘De Beuk Erin’ een actie te starten tegen leegstand van kantoren en tegelijkertijd een proces van verduurzaming op te starten.
 
Ben je een ondernemende pionier en geïnteresseerd om mee te doen? Meld je aan via info@bouwlandregioschiphol.nl of bel met voorzitter Paul Bos 06-50 21 75 85.


terug naar overzicht