21 januari 2015
Opdracht bouw 4e gymnasium Amsterdam
Dura Vermeer, Wolter & Dros en Croon gaan in bouwteam het 4e Gymnasium in Amsterdam realiseren. De bouw zal in maart 2015 van start gaan en in de zomer van 2016 zal het nieuwe schoolgebouw in gebruik worden genomen. De nieuwbouw naar ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter wordt gerealiseerd aan de Houthavenweg in het vernieuwingsgebied de Houthaven, Stadsdeel West. Het gebouw inclusief sporthal heeft een omvang van 9.600 m2 en wordt eigendom van schoolbestuur Esprit. De locatie vormt de entree van het eerste energieneutrale stadsdeel van Amsterdam.

Enegrieneutrale frisse school
Als eerste energieneutrale stadsdeel is de Houthaven een ambitieuze ontwikkeling. Het 4e Gymnasium gaat mee in deze duurzame ambitie. Het schoolgebouw wordt aangesloten op de warmtelevering in het Houthaven gebied en betonkernactivering wordt toegepast. Tevens wordt het complex geïsoleerd met zeer hoogwaardig drievoudig glas en wordt de benodigde elektriciteit opgewekt door middel van PV-cellen op het dak. Het 4e Gymnasium wordt een Frisse School (Klasse B) waarmee een optimaal binnenklimaat wordt gegarandeerd.

Het 4e Gymnasium
Het 4e Gymnasium is een school bedoeld voor slimme, enthousiaste en ambitieuze leerlingen uit alle lagen van de bevolking. Het is een moderne school die een lange gymnasiale traditie van kwaliteitsonderwijs koppelt aan een open blik op de maatschappij en het onderwijs: wel een school voor de slimste leerlingen, maar geen elitaire school. Naast de reguliere vakken worden er ook vakken als drama, film, filosofie en sterrenkunde gegeven. Om deze vakken te kunnen faciliteren, worden naast de leslokalen tevens een atelier, filmzaal en theater gerealiseerd.terug naar overzicht