25 juni 2014
Geslaagde GO Create SHARE 2014
‘Duurzaamheid is geen loze belofte, maar iets wat we in Haarlemmermeer inmiddels tot werkwoord hebben gemaakt.’ Met die woorden opende John Nederstigt en Adam Elzakalai de zevende editie van SHARE Haarlemmermeer in het FOX theater. In de meest duurzame kantooromgeving van Europa introduceerden de wethouders duurzaamheid en economie het belang van het thema Go Create! Smart Sustainable Business.  “Want”, zo spraken Nederstigt en Elzakalai de hoge ambitie uit, “Haarlemmermeer wil hét uitgangspunt voor de duurzame economie worden.” Iets wat we sneller kunnen bereiken door samenwerking.

Paddenstoelen kweken op koffieprut. Het terugwinnen van fosfaat uit afvalwater. Papier maken van steen en zonder water. Steden herontwikkelen tot plekken waar iedereen tevreden mee is. Als het aan de sprekers en aanwezigen van de zevende editie van SHARE ligt, is het allemaal mogelijk. Als we maar samenwerken en van elkaar leren anders te denken. Zo vertelde vice president Wellington Reiter van Arizona State University dat er veel van elkaar te leren is. Zoals het verticaal en in verschillende stijlen bouwen of het gevecht met het water waarbij onze ‘hybride’ poldergemeente ‘land heeft geëist van zee’. “Dat getuigt van een buitengewone innovatie!” Ook professor Gunter Pauli liet met succesvolle projecten zien dat duurzaamheidsdenken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. “Begin met iets wat in de omgeving veel voor handen is. Substitute something with nothing. Dát is de kern van een blauwe economie.” Water maken uit lucht door een bamboeconstructie? Urine filteren door fietsbanden? Algen produceren in leegstaande kassen door het vergisten van broodafval? Het kan allemaal als we elkaar inspireren.

“Duurzaamheid begint met richting kiezen en dan gewoon gaan. Dan krijgt u meer terug dan u vooraf kunt plannen.” En dat is precies hetgeen de Miscanthusgroep uit Haarlemmermeer met hun geteelde olifantsgras heeft laten zien. Door als akkerbouwers samen te werken, hebben ze een gewas neergezet dat geluidshinder van Schiphol tegengaat én multifunctioneel biobased inzetbaar is. Na winnaars Joost Valk Architectuur (2010), Shell Theocrete (2011), Park 20|20 (2012) en Nijssen Recycling (2013) was het dit jaar dan ook de Miscanthusgroep die heel passend bij het thema de SHARE Award 2014 in ontvangst mocht nemen.
 
Bekijk hier de foto’s van SHARE 2014Tekst: Sandra Zuiderduin

 


terug naar overzicht